Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 30) in Steenwijk

Kornputsingel 34
8331 JV, Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 508633
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 30)

Inleiding

Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesloten gevelwand die in de jaren zeventig van de 19de eeuw is aangelegd op de geslechte stadswallen. De achterzijden van de woningen grenzen aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. De panden omvatten twee bouwlagen op een souterrain, gescheiden door cordonlijsten en worden gedekt door een schilddak. De gevels hebben getoogde gevelopeningen en worden beëindigd door een kroonlijst.

Kornputsingel 34 vormt één geheel met het eveneens beschermde pand Kornputsingel 32. Het interieur is ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving

Linker helft van een twee maal drie assen breed dubbel woonhuis onder met pannen gedekt schilddak. De twee gevels zijn als één geheel gecomponeerd met risalerende eind-traveeën (rechts op nr. 32, links op nr. 34). De pilasters langs nr. 32, met verkropping in de kroonlijst (op de begane grond voorzien van bosseringen, op de verdieping van cassettes) zijn als begrenzende elementen in die compositie bedoeld, maar de linker op nr. 34 is niet uitgevoerd.

De gevel van nr. 34 heeft een gepleisterde plint, speklagen en een verdiepingenscheidende cordonlijst onder schilddak met dakkapel.

De entree van nr. 34 bezit nog de originele deur met gietijzeren raamdecoratie. De vensters op de verdieping staan onder verspringende segmentbogen, gelijk die op de verdieping van nr. 22-24. Ook de kroonlijst met een fries met baksteendecoratie is identiek aan die van nr. 22-24. De dakkapellen zijn voorzien van vleugelstukken met voluten.

Het interieur is ingrijpend gewijzigd.

Waardering

Het pand maakt deel uit van een gave laat-19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuurhistorisch van belang.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis in eclectische stijl (vormt e…
location_on Monumenten Kaart rond Steenwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!