Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 24) in Steenwijk

Kornputsingel 24
8331 JT, Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508628
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis in eclectische stijl (vormt een geheel met nr. 24)

Inleiding

Dit herenhuis maakt deel uit van een rij laat-19e-eeuwse herenhuizen in eclectische trant, die samen een deel vormen van de gesloten gevelwand die in de jaren zeventig van de 19de eeuw is aangelegd op de geslechte stadswallen. De achterzijden van de woningen grenzen aan de stadsgracht en het grondgebied van de villa Rams Woerthe. De panden omvatten twee bouwlagen op een souterrain, gescheiden door cordonlijsten en worden gedekt door een schilddak. De gevels hebben getoogde gevelopeningen en wor den beëindigd door een kroonlijst. Kornputsingel 22 vormt één geheel met het eveneens beschermde pand Kornputsingel 24.

Omschrijving

Helft van dubbel woonhuis onder één met pannen belegd afgeknot schilddak met twee dakkapellen met vleugelstukken. De voorgevel is vier traveeën breed. De gevel heeft een gepleisterde plint, cordonlijst en pilasters. De getoogde vensters zijn op de parterre voorzien van profiellijst en kuif, die op de verdieping zijn geplaatst onder segmentbogen. In de geschilderde geve l bevindt zich een nieuwe deur. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, voorzien van een fries met baksteendecoraties.

Waardering

Het pand maakt deel uit van een gave laat 19e-eeuwse gevelwand met panden in eclectische stijl. Deze vormen als bebouwing van de voormalige stadswallen en in samenhang met tuin en bebouwing van de villa Rams Woerthe een zeer waardevol stedebouwkundig geheel en hebben derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde; de gaafheid en stilistische verscheidenheid maakt ze architectuurhistorisch van belang.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis in eclectische stijl (vormt e…
location_on Monumenten Kaart rond Steenwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!