Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Directiegebouw (object S), ook bekend als "Commandementsgebouw" en "Het Paleis" in Den Helder

Directiegebouw (object S)
Het Nieuwe Diep 5
1781 AC, Den Helder (Gemeente Den Helder)
Noord Holland
Bouwjaar: 1824
Architect: I. Valk, Inspecteur der Maritieme Gebouwen
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508480

Omschrijving van Directiegebouw (object S), ook bekend als "Commandementsgebouw" en "Het Paleis"

Inleiding

Het Directiegebouw, ook bekend als "Commandementsgebouw" en "Het Paleis", dateert uit 1824. Het gebouw is gesitueerd op het noordoostelijke compartiment van het complex Rijkswerf Willemsoord. Het gebouw werd in 1823 ontworpen door I. Valk, Inspecteur der Maritieme Gebouwen, en herbergde naast kantoorruimtes ook de woningen voor de hoofdambtenaren van de directie. Op 7 februari 1824 werd het Directiegebouw aanbesteed voor een bedrag van f.149.000,= aan aannemer D. de Leeuw te Den Helder.

Omschrijving

Fors gebouw bestaande uit een paviljoen met middenrisaliet en twee zijpaviljoens, onderling door vleugels verbonden. Lijstgevels, driehoekig fronton boven de middenrisaliet. Begane grond met rondboogvensters en -deuren door cordonband gescheiden van de bel-etage en de mazzanine-verdieping daarboven. 1823.

Waardering

Het Directiegebouw is van belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het gebouw van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van overheidsarchitectuur uit de eerste helft van de 19de eeuw in neo-classicistische bouwtrant. Tevens heeft het gebouw ensemblewaarde met twee overige aan Het Nieuwe Diep gelegen gebouwen, het Hoofdgebouw van het Koninklijk Instituut voor de Marine en het Lesgebouw voor de Adelborsten.

Tags: openbare gebouwen,commandementsgebouw,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Directiegebouw (object S), ook bekend a…
location_on Monumenten Kaart rond Den Helder

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!