Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pijlers (object O) in Den Helder

Willemsoord
1780 AA, Den Helder (Gemeente Den Helder)
Noord Holland
Bouwjaar: ca. 1863 1863 ca. 1863
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508478
Type: Overig

Omschrijving van Pijlers (object O)

Inleiding

TOEGANGSPARTIJ, bestaande uit twee pijlers, daterend uit omstreeks 1863. De twee toegangspijlers staan op de westoever van het Afsluitingskanaal, aan weerszijden van de westelijke hoofdingang van het complex Rijkswerf Willemsoord. Vermoedelijk werden de pijlers gelijktijdig met de dubbele basculebrug in 1863 gebouwd.

Omschrijving

Toegangspartij, bestaande uit twee, op vierkant grondplan opgetrokken, bakstenen pijlers. De pijlers staan op een met cement aangestreken voet. Met het metselwerk wordt een stapeling van grote blokken geïmiteerd. Aan de brugzijde van de pijlers zijn hardstenen blokken aangebracht, waaraan in oorsprong een ijzeren toegangshek was bevestigd. De bakstenen schacht van de pijlers wordt afgedekt door een geprofileerde natuurstenen dekplaat. De pijlers worden bekroond door een natuurstenen leeuw op een eigen voetstuk. De voorpoten van de leeuw rusten op een natuurstenen bol.

Waardering

De gaaf bewaard gebleven toegangspartij, bestaande uit twee pijlers, is van algemeen belang als historisch onderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord.

Tags: losse objecten, ed.,hekpijler,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pijlers (object O)
location_on Monumenten Kaart rond Den Helder

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt