Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ziekenboeg/Atlantikwall: stafgebouw in Den Helder

Ziekenboeg/Atlantikwall
Nieuweweg 23
1784 PH, Den Helder (Gemeente Den Helder)
Noord Holland
Bouwjaar: 1942
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508457

Omschrijving van Ziekenboeg/Atlantikwall: stafgebouw

Inleiding

Voormalig STAFGEBOUW van het ziekenboegcomplex, gebouwd in een Delftse School-achtige bouwtrant.

N.B. De voorzetramen in de vensters van het stafgebouw dateren niet uit de oorspronkelijke bouwperiode, maar zijn van recenter datum. Het souterrain bevatte in oorsprong een toegangsdeur die recentelijk is vervangen door een venster.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd pand, bestaande uit een souterrain en een bèletage onder een verzonken zadeldak, in oorsprong gedekt met Hollandse pannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Nieuweweg.

De constructie van het gebouw bestaat uit muren van gewapend beton, bekleed met baksteen. De dikte van de buitenmuren bedraagt circa 50 centimeter.

De voorgevel (N) heeft hoeklisenen en is vijf vensterassen breed. De vier buitenste vensterassen op de bèletage bevatten een rechthoekig betonnen kruisvenster met stalen luiken. De terugliggende ramen met roedenverdeling zijn van hout. De middelste as bevat de voordeur, bestaande uit een terugliggende segmentboogvormige deur met gecementeerde architraaf. De voordeur is bereikbaar via twee langs de gevel geplaatste steektrappen die uitkomen op een bordes voor de voordeur. Traptreden en bordes zijn vervaardigd van gewapend beton, de leuning van baksteen. Onder het bordes was in oorsprong een toegangsdeur tot het souterrain.

Beide kopgevels worden beëindigd door een tuitgevel met schouderstukken. De linkerzijgevel (O) heeft één centrale vensteras en bevat in het souterrain rechthoekig betonnen venster, waarvan de stalen luiken zijn verdwenen. Op de bèletage bevat de vensteras een betonnen kruisvenster als in de voorgevel. In de zolderverdieping is een klein betonnen vensterlicht aangebracht.

De rechterzijgevel (W) heeft in het souterrain een vensteropening met stalen luiken, in de zolderverdieping is een klein vensterlicht aangebracht.

De achtergevel (Z) heeft hoeklisenen en is drie vensterassen breed. Op de bèl-etage bevatten de drie assen een kruisvenster als in de voorgevel. In het souterrain bevindt zich in de middelste as een kleine rechthoekige deur met betonnen architraaf. De stalen luiken zijn verdwenen.

Waardering

Het voormalige stafgebouw is van algemeen belang als historisch functioneel-onderdeel van het complex "voormalig Duits ziekenboegcomplex" te Den Helder. Daarnaast heeft het object ensemblewaarde met de voormalige ziekenboeg en de voormalige opslagruimte met garage, die in dezelfde Delftse School-stijl zijn opgetrokken.

Tags: openbare gebouwen,bureelgebouw,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ziekenboeg/Atlantikwall: stafgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Den Helder

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt