Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kantoor en dienstgebouw voormalige PZEM in Middelburg

star star star star (2)
Poelendaelesingel 10
4335 JA, Middelburg (Gemeente Middelburg)
Zeeland
Bouwjaar: 1937
Architect: A. Rothuizen
Publicatie: 20000414
Rijksmonument ID: 508333
Type: Gebouw

Omschrijving van Kantoor en dienstgebouw voormalige PZEM

Inleiding

Kantoorgebouw met dienstwoning van de Provinciale Zeeuwsche Energie Maatschappij (PZEM), gebouwd vanaf ca. 1937 naar een ontwerp van de architect A. Rothuizen te Middelburg; in een traditionalistische stijl met enige modernistische invloeden.

Omschrijving

Kantoorpand op L-vormige plattegrond met aan het uiteinde van en haaks op de korte zijde het gedeelte van de dienstwoning.

Opgetrokken uit bruingele baksteen; natuurstenen banden.

Drie verdiepingen hoog met zadeldak en gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Langsgevel aan straatzijde (noord) met alle verdiepingen voorzien van reeksen gekoppelde stalen vensters met roedeverdeling. Links, meerdere travee├źn vanaf de hoek, bevindt zich, als verticaal element, de vierkante toren met aan de voet hiervan de entree.

Ingangspartij met trap en luifel, dubbele stalen deur met glasruit en iets naar voren springende verticale vensterpartij boven de luifel. Rechts naast de toren twee ronde vensters met roedeverdeling. De vierkante toren is voorzien van een houten daklijst en een houten bekroning. Bouwvolume links van de toren is iets hoger opgetrokken dan bouwvolume rechts hiervan.

Zijgevel aan oostzijde met rechts topgevel (de zijgevel van de langsgevel aan de straatzijde) met op begane grond groot horizontaal venster met roedeverdeling; links en rechts aan topgevel soort gemestelde pilasters; topgevel met iets overhangende daklijst.

Links van topgevel, iets terugliggend, langsgevel (korte zijde van de L-vormige kantoorbouw) met rechts groot verticaal venster met roedeverdeling ter plaatse van trappenhuis. Daarnaast zelfde vensterindelingen als aan voorgevel met reeksen gekoppelde vensters op alle drie de verdiepingen. Haaks tegen uiteinde van de gevel is vleugel met voormalige dienstwoning aangebouwd. Deze vleugel is twee verdiepingen hoog met kap en voorzien van een opgehoogd deel in het dak.

Rechts een poort op de begane grond; diverse stalen vensters en houten voordeur. Op verdieping reeks vensters onder de daklijst. Links knikt de vleugel iets naar voren; in zijgevel erkeraanbouw. Achtergevel van deze vleugel eveneens met reeks vensters onder de daklijst en diverse vensters op begane grond; poort.

Uiteinde van de korte zijde van de L-vormige kantoorbouw bestaat uit een topgevel en een twee verdiepingen hoge uitbouw met zadeldak; diverse achteringangen met trapje en luifel. Gekoppelde vensters aan achtergevels. Aan uiteinde van de lange vleugel van de L-vorm een lage aanbouw, enigszins vooruitgeschoven, namelijk de post van de portier, met poort.

In het interieur is onder meer het hoofdtrappenhuis van het kantoor van belang.

Waardering

Kantoorgebouw met dienstwoning, van architectuurhistorisch belang onder meer voor het oeuvre van de architect; van ensemblewaarden, van typologisch belang en van belang vanwege gaafheid van met name het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,kantoorgebouw,handel en kantoor,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kantoor en dienstgebouw voormalige PZEM
location_on Monumenten Kaart rond Middelburg

Recensies (2)
  Kantoor en dienstgebouw voormalige PZEM
  Poelendaelesingel 10, Middelburg, Zeeland, NL
 • star star star star
  3
  Trots dat wij de buitenverlichting van het pand mochten verzorgen. #minimalisatie lichtvervuiling
 • Kantoor en dienstgebouw voormalige PZEM
  Poelendaelesingel 10, Middelburg, Zeeland, NL
 • star star star star
  4
  Het dak is gedekt met verbeterd Romeinse Pan. Mat zwart verglaasd vanuit de pannenfabriek De Valk uit Echt.
In de buurt