Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Op fundamenten van de vroegere kerk in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoor in Ter Aar

Langeraarseweg 90
2461 CL, Ter Aar (Gemeente Nieuwkoop)
Zuid Holland
Bouwjaar: kort na 1902
Architect: J.L. Meester en J. Scheepens
Publicatie: 19980217
Rijksmonument ID: 508277
Type: Kerk

Omschrijving van Op fundamenten van de vroegere kerk in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoor

Inleiding

Op fundamenten van de vroegere kerk kort na 1902 naar ontwerp van J.L. Meester en J. Scheepens in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoor.

Omschrijving

Geheel in baksteen opgetrokken sacristie op min of meer vierkante grondslag bestaande uit een bouwlaag en vlak gedekt. Muurwerk met kantelen bekroond. De voorgevel wordt geleed door gekoppelde spitsboogvensters met bakstenen omlijsting en natuurstenen onderdorpels. Muurde el aansluitend bij de pastorie is gedeeltelijk verhoogd en voorzien van een groot spitsboogvenster met traliewerk. Linkergevel eveneens met twee gekoppelde vensters voorzien van traliewerk. Achtergevel met drie gekoppelde grote spitsboogvenster met elk twee lancetramen en een rondvenster. De zoldering van de sacristie is met moer- en kinderbalken gedekt, sleutelstukken met peerkraal. Vensters gevuld met glas-in-lood in heldere, rode en blauwe kleuren.

Waardering

Gave sacristie met voor de functie en tij d van ontstaan kenmerkende vormgeving deel uitmakend van het kerkelijk complex van de R.K. dorpskerk H. Adrianus en als zodanig van belang.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Op fundamenten van de vroegere kerk in …
location_on Monumenten Kaart rond Ter Aar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!