Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Op fundamenten van de vroegere kerk in overgangsarchitectuur gebouwde pastorie. De aangrenzende sacristie is verbonden met de kerk. Achter de pastorie en sacristie ligt een diepe tuin in Ter Aar

Langeraarseweg 90
2461 CL, Ter Aar (Gemeente Nieuwkoop)
Zuid Holland
Bouwjaar: korte na 1902
Architect: J.L. Meester en J. Scheepens
Publicatie: 19980217
Rijksmonument ID: 508276
Type: Kerk

Omschrijving van Op fundamenten van de vroegere kerk in overgangsarchitectuur gebouwde pastorie. De aangrenzende sacristie is verbonden met de kerk. Achter de pastorie en sacristie ligt een diepe tuin

Inleiding

Op fundamenten van de vroegere kerk kort na 1902 naar ontwerp van J.L. Meester en J. Scheepens in overgangsarchitectuur gebouwde pastorie. De aangrenzende sacristie is verbonden met de kerk. Achter de pastorie en sacristie ligt een diepe tuin.

N.B. De aanbouw aan de achterzijde van de pastorie is naderhand aangebracht en valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het gedeeltelijk onderkelderde, twee bouwlagen met kapverdieping tellend pastoriegebouw is opgetrokken op L-vormige plattegrond onde r samenstel van met leien gedekte zadeldaken met licht overstek en kleine dakkapellen. Het bakstenen gebouw wordt rondom geleed door schuif- en T-vensters, waarvan de bovenlichten ofwel een drieruits-verdeling hebben ofwel een glas-in-lood-vulling, en boogvelden, gevuld met decoratief metselwerk, met strekken. De vijf venster-assen brede voorgevel heeft links een topgevel, waarin een gemetselde tandlijst is opgenomen, met overhangend houtwerk in de top, afgewerkt met een sierlijke houten lijst. In het midde n de ingangsportiek bestaande uit drie hardstenen stoeptreden en eikehouten paneeldeur met glas en bovenlicht met kleine roedenverdeling uit de bouwtijd. De achtergevel, waarvan de vensters deels voorzien zijn van tralies, heeft een zelfde topgevel bij de dwarsvleugel als aan de voorzijde, een paneeldeur uit de bouwtijd en een hoge gemetselde schoorsteen. Linkerzijgevel, met op begane grond een nieuw venster, is voorzien van een gesloten houten veranda met veelkleurig glas-in-lood, aan de achterzijde overga and in een open veranda, in de hoek vlak met hout gedekt. Op de vloer oorspronkelijke zwart-gele tegels. Stijl- en regelwerk op hardstenen neuten, bij de zijgevel gedeeltelijk vervangen door een smal houten raamwerk met glas. In het inwendige bevinden zich onder meer oorspronkelijke deuren, glas-in-lood, eenvoudige stucplafonds. Kelder met troggewelf.

Waardering

Gave pastorie met voor de functie en tijd van ontstaan kenmerkende vormgeving deel uitmakend van het kerkelijk complex van de R.K. dorpskerk H. Adrianus en als zodanig van belang.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerkelijke dienstwoning,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Op fundamenten van de vroegere kerk in …
location_on Monumenten Kaart rond Ter Aar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!