Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Nijverheid in Staphorst

star star star star (1)
Oude Rijksweg 100
7951 DL, Staphorst (Gemeente Staphorst)
Overijssel
Bouwjaar: 1925
Publicatie: 20000217
Rijksmonument ID: 508036

Omschrijving van De Nijverheid

Inleiding

Het gebouw stamt uit 1925 en ligt in de bebouwde kom van Staphorst als onderdeel van de lintbebouwing. In deze agrarische omgeving kwamen ver- schillende melkfabrieken voor. Fabriek de Nijverheid is een van de weinige overgebleven zuivelfabrieken in Staphorst.

Beschrijving

De fabriek heeft een rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde in een lets verschoven bouwdeel een ketelhuis. De aanbouw aan de achterzijde van het ketelhuis stamt uit 1965. De bouwstijl is functionalistisch, het gebouw is opgetrokken uit baksteen met een hoge, gepleisterde plint en met stalen kozijnen. Het gebouw heeft twee verdiepingen onder plat dak waarvan de lijst is afgezet met keramische pannen. Onder de dakrand zijn enkele rijen baksteen verticaal gemetseld, waarmee een kroonlijst wordt gesuggereerd. Op de hoeken gemetselde bekroningen. In de voorgevel twee laaddeuren achter een later gebouwde (ca 1940) betonnen transportband voor melkbussen. Centraal een verdiept veld voor de naam van de fabriek. In de verdieping twee keer twee kleine vensters. In de zijgevels diverse grotere en kleinere deur- en vensteropeningen. De achtergevel is door de recente aanbouw sterk gewijzigd en doorbroken. In een nis tussen voorgebouw en voormalig ketel- huis bevindt zich een schoorsteen van rode baksteen. De schoorsteen staat op een rond basement en heeft een uitgekragende top. Van het interieur zijn geen beschermenswaardige elementen bewaard gebleven.

Waardering

De melkfabriek is van nationaal belang vanwege de architectonische vormge- ving in een functionalistische bouwstijl met baksteen detaillering, de aanwezigheid van de transportband. De fabriek heeft waarde als onderdeel van de lintbebouwing waarbij de schoorsteen als hoog element extra relief geeft. De fabriek is van cultuur-historische waarde als bewaard gebleven fabriek in een agrarisch gebied waar deze eeuw diverse melkfabrieken aanwezig waren om de melk ter plekke te verwerken. De bescherming betreft niet het interieur, de transportband aan de zijkant en de achterbouw uit 1965 achter het ketelhuis.

Tags: gebouwen, woonhuizen,melkfabriek,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Nijverheid
location_on Monumenten Kaart rond Staphorst

Recensies (1)
    De Nijverheid De Nijverheid
    Oude Rijksweg 100, Staphorst, Overijssel, NL
  • star star star star
    5
    Ik heb hier twee jaar gewerkt als botermaker, met de hr. Westra als direkteur. Die woonde in de woning achter de fabriek/ )1948-1951( Daarna moest ik in mil dienst en ben daarna niet meer teruggekomen. Wel om eens een praatje te maken.
In de buurt