Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bakstenen boerderij van het dwarshuistype met tweekapsschuur in Vasse

Beekzijdeweg 33
7661 RV, Vasse (Gemeente Tubbergen)
Overijssel
Bouwjaar: 1905
Publicatie: 19971021
Rijksmonument ID: 507950
Type: Boerderij

Omschrijving van Bakstenen boerderij van het dwarshuistype met tweekapsschuur

Omschrijving

Bakstenen BOERDERIJ van het dwarshuistype met tweekapsschuur.

Het woonhuisgedeelte is opgetrokken over één bouwlaag met mezzanino, onder een schilddak gedekt met zwarte Muldenpannen. Op de nokeinden vierkanten schoorstenen.

De voorgevel (O) met hoekpilasters, kroonlijst en een plint, heeft een brede middenrisaliet met topgevel die de kroonlijst doorbreekt. Aan weerszijden van het risaliet een 8-ruits schuifvenster met glas-in-lood bovenlichten onder een strek met porring. Boven deze vensters een liggend tweeruits venster ter hoogte van de mezzanino, gedragen door een waterlijst.

Het risaliet heeft op de begane grond in het midden en links eveneens dergelijke schuifvensters en rechts een dubbele paneeldeur met een levensboom in het bovenlicht. De mezzanino is in het risaliet een volwaardige verdieping, in drieën gedeeld door lisenen. In het middelste veld een vierruits venster, in de buitenste velden een drieruits venster met een bovenlicht onder een keperboog. Het risaliet wordt afgesloten door een topgevel, waarin een tympaan is uitgemetseld. Ook in de topgevel een driedeling doordat de middelste twee lisenen van de verdieping doorlopen. In het middelste veld een dubbele laaddeur afgesloten door een keperboog, met bovenlichten. De topgevel wordt afgedekt door een deklijst. Op de hoeken staan, de buitenste lisenen bekronend, twee vazen, op de punt van de gevel staat een kruis op een aanzetsteen.

De zijgevels van het woonhuisgedeelte hebben dezelfde geleding als de voorgevel. De kroonlijst is hier echter een uitgemetseld fries van keperbogen. De kroonlijst van de voorgevel loopt alleen door in het kapiteel van de hoekpilaster die aan de voorgevel grenst. De linker zijgevel (N) heeft tweemaal een schuifvenster met erboven een liggend mezzaninovenster. De rechter zijgevel (Z) heeft twee mezzaninovensters, maar alleen rechts een schuifvenster. Links is de onderzijde van de hoekpilaster na een uitbreiding van het keukengedeelte verwijderd om plaats te maken voor een groot drieruits venster.

Het tweekaps bedrijfsgedeelte ligt onder een dubbel zadeldak, gedekt met zwarte friese pannen op de buitenste dakschilden en zwarte golfplaten op de twee dakschilden die aan elkaar grenzen.

De dubbele schoudergevel met vlechtwerk aan de voorzijde van het bedrijfgedeelte (W) heeft een opmerkelijke vormgeving. Beide gevels zijn voorzien van twee lisenen die lopen van de plint van Bentheimer zandsteen tot aan de schouderstukken halverwege de gevel, die hierdoor in drieën gedeeld wordt. De lisenen dragen het bovenste gedeelte van de geveltop dat risaleert en daardoor in hetzelfde vlak ligt als de lisenen. In dit deel van elke geveltop is een groot ijzeren rosetvenster geplaatst. De onderkant van de gehele geveltop wordt gemarkeerd door een uitgemetselde waterlijst met muizetand. Op de begane grond zijn in beide gevels tussen de lisenen de baanderdeuren met stiepel geplaatst onder korfbogen, links met een onderschoer. Aan weerszijden van de lisenen zijn in beide gevels ijzeren stalramen geplaatst met een radiale roedeverdeling in de top.

In de linkergevel is alleen uiterst links een staldeur geplaatst, in de rechter aan beide uiterste zijden. Bovendien is in de rechtergevel in de linkerbeuk een zesruits ijzeren klap- stalraam geplaatst. Op de scheiding van de gevels loopt de hemelwaterafvoer met een gietijzeren vergaarbak voor de zakgoot.

In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte zijn alternerend staldeuren en stalramen aangebracht.

De noklijn van de linkerschuur van het bedrijfsgedeelte valt samen met die van de dakkapel van het woonhuisgedeelte. De rechter schuur heeft een achtergevel (O), ter hoogte van de overgang bedrijfsgedeelte - woonhuis, die overeenkomt met de voorgevel. In de baanderdeuren zijn hier liggende zesruits vensters aangebracht.

In de dubbele schoudergevel (W) zijn twee steenverzamelingen ingemetseld in de spaarvelden boven de baanderdeuren.

In het woonhuisgedeelte van de boerderij is nog een eenvoudige tegelkamer aanwezig.

Waardering

Boerderij met tweekapsschuur van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als getuigenis van de bewonersgeschiedenis

- vanwege de vormgeving van de boerderij en de opmerkelijke detaillering ervan

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie van de boerderij met de andere gebouwen op het erf

- de zeldzaamheid van architectonische elementen van de boerderij

- de gaafheid

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bakstenen boerderij van het dwarshuisty…
location_on Monumenten Kaart rond Vasse

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!