Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woning met koetshuis in Borne

Oude Deldensestraat 21
7622 LM, Borne (Gemeente Borne)
Overijssel
Bouwjaar: 1903
Publicatie: 19970903
Rijksmonument ID: 507927
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woning met koetshuis

Inleiding

WONING MET KOETSHUIS, gebouwd in 1903 in opdracht van S.J. Spanjaard in een landelijke stijl. Het zou een ontwerp van het architectenbureau Beltman uit Enschede kunnen zijn, gezien de nauwe relatie tussen de familie Jordaan en het bureau. Het koetshuis staat parallel aan de weg in het centrum van het dorp.

Omschrijving

Pand bestaande uit een koetshuisgedeelte (N) en een woonhuis (Z). Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en is over één en voor een deel twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde bakstenen plint. De zadeldaken met boven de noord- en zuidgevel wolfeinden met uilenborden, zijn gedekt met rode Friese pannen en hebben pironnen op de nokeinden. De goot wordt gedragen door houten korbelen. Op het dak staat een met hout beklede schoorsteen onder een houten afdakje. De vensters van het pand hebben kruiskozijnen en zijn behangen met luiken.

De westgevel aan de straatkant bestaat uit het koetshuisgedeelte met rechts daarnaast de woning waarvan de gevelpartij is opgetrokken tot de verdieping. Dit geveldeel bevindt zich onder een steekkap met gevelbeschot. Het koetshuis heeft, geflankeerd door vensters, dubbele inrijdeuren met een getoogde bovendorpel en een deur met bovenlicht en een getoogd kalf. Boven de inrijdeuren bevindt zich een hooiluik ondereen steekkapje.

De zuidgevel heeft rechtgesloten terrasdeuren met luiken en daarboven een klein venster, eveneens met luiken. Tegen de achtergevel een uitbouw onder een lessenaardak en rechts daarvan een risalerend bouwdeel met een veranda. Deze bevindt zich onder een steekkap die gedragen wordt door houten standvinken.

In de noordgevel zijn inrijdeuren geplaatst met aan weerszijden en daarboven een venster. Het interieur van het stalgedeelte van het koetshuis verkeert in oorpronkelijke staat. Hier zijn onder meer de paardenboxen, een ruif en een koperen pomp aanwezig.

Waardering

Koetshuis met woning van cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als koetshuis van de textielfabrikant Spanjaard die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de Twentse textielindustrie

- als gaaf voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws woonhuis met koetshuis, vormgegeven in een landelijke bouwstijl.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woning met koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Borne

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt