Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbel woonhuis, gebouwd in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-hollandse renaissance en chaletstijl in Borne

Grotestraat 138
7622 GP, Borne (Gemeente Borne)
Overijssel
Bouwjaar: 1889
Architect: G. Beltman
Publicatie: 19970903
Rijksmonument ID: 507924
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dubbel woonhuis, gebouwd in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-hollandse renaissance en chaletstijl

Inleiding

Dubbel WOONHUIS, gebouwd in 1889 in een eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-Hollandse Renaissance en chaletstijl. Opdrachtgevers waren L.S. Spanjaard en B. van der Wijk. Mogelijk is het huis ontworpen door G. Beltman die toen al voor de familie Spanjaard werkte. Het woonhuis staat in het centrum van Borne aan de Grotestraat tegenover Villa Elisabeth, Grotestraat 167.

De achterkant van het noordelijke deel van het huis is in 1938 uitgebreid met enkele aanbouwen. De persiènnes die oorspronkelijk de vensters flankeerden zijn verdwenen.

Omschrijving

Het dubbele woonhuis is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met antracietgrijze bouletpannen en een steekkap midden boven de voorgevel. De ver overstekende goot rust op gesneden houten consoles. In de geveltoppen van de zijgevels en onder de steekkap zijn sierspanten bevestigd. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een gepleisterde plint en voorzien van sierbanden in geel metselwerk, smeedijzeren sierankers en segmentbogen met geprofileerde gele gepleisterde sierstenen, aanzet- en sluitstenen.

Midden in de zijgevels (N en Z) zijn de deuren in een portaal onder een bovenlicht geplaatst. Verder zijn de voor- en zijgevels op de begane grond ingedeeld door vensters onder bovenlichten met een kleine roedenverdeling, uitgevoerd in glas-in-lood. In de geveltoppen vensters met kruiskozijnen, daarboven in de zijgevels roosvensters.

De achtergevel van de zuidelijke helft van het huis bevat een zesruits venster en een dubbele deur onder een veranda met sierspanten en gepleisterde kolommetjes.

Inwendig zijn onder meer een trap met houten leuning en een marmeren schouw bewaard gebleven.

Waardering

Het dubbele woonhuis is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de eclectische bouwstijl met elementen uit de neo-Hollandse Renaissance en chalet-stijl

- de beeldbepalende ligging in het centrum van Borne aan de Grotestraat

- de gaafheid van het exterieur

- de gave interieurelementen

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbel woonhuis, gebouwd in een eclecti…
location_on Monumenten Kaart rond Borne

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!