Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Coupure in de dijk tussen de Ankerverepolder en de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke ten behoeve van het trein- en wegverkeer in S Heer Arendskerke

West V.Viaduct Over Spoor
4458 ZG, S Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Zeeland
Bouwjaar: 1872
Publicatie: 19970813
Rijksmonument ID: 507892

Omschrijving van Coupure in de dijk tussen de Ankerverepolder en de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke ten behoeve van het trein- en wegverkeer

Inleiding

Coupure in de dijk tussen de Ankerverepolder en de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke ten behoeve van het trein- en wegverkeer. De coupure dateert uit de tijd van de aanleg van de spoorlijn Goes-Middelburg in 1872 en is voorzien van een schotbalkhuisje.

Omschrijving

De dijkcoupure bestaat uit twee, afzonderlijk af te sluiten, doorgangen: één brede doorgang ten behoeve van het treinverkeer welke is af te sluiten door middel van een dubbele rij schotbalken en een smallere doorgang ten behoeve van wegverkeer welke is af te sluiten door middel van één enkele geklonken stalen deur. De draairichting van de deur gaat uit van wateroverlast vanuit de Polder De Breede Watering Bewesten Yerseke. Deursponningen en schotbalksponningen, de afdekking van de deurscharnierpartij en de hoekblokken van het scheidingswerk tussen de twee doorgangen zijn grotendeels uitgevoerd in betonblokken. Het metselwerk van de scheiding tussen de doorgangen en van de dijkbeëindigingen welke het profiel van de dijk volgen, is opgetrokken uit rood-bruine, machinale baksteen met vlechtingen als afwerking van de schuine vlakken.

Op de kruin van de dijk, direct naast de spoor-doorgang, bevindt zich het met een zadeldakje afgedekte schotbalkhuisje.

Waardering

Dijkcoupure van algemeen belang vanwege cultuurhistorische- en ensemblewaarden als object verbonden met technische, infrastrukturele ontwikkelingen, samenhangend met de ontwikkeling van het poldergebied.

Tags: weg- en waterwerken,schotbalkhuisje,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Coupure in de dijk tussen de Ankerverep…
location_on Monumenten Kaart rond S Heer Arendskerke

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt