Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Klein Frankrijk in Goes

Westerstraat 2
4461 BP, Goes (Gemeente Goes)
Zeeland
Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850
Publicatie: 19970813
Rijksmonument ID: 507876
Type: Woonhuis

Omschrijving van Klein Frankrijk

Inleiding

Geheel bakstenen verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak evenwijdig aan de voorgevel, omstreeks 1850 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met enige klassieke motieven in lijstwerk van de voorgevel. De relatief recente uitbouw tegen de zuidelijke topgevel valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Gevels geheel opgetrokken uit baksteen. De voorgevel is uitgevoerd als lijstgevel in rode baksteen met strekken boven de raamkozijnen in gele baksteen. De voorgevel bezit een centraal geplaatste entree met aan weerszijden twee stuks houten 2x3 ruits schuiframen. De entree is voorzien van een klassieke omlijsting met kroonlijst en bezit een twee paneels deur en een bovenlicht met deelroede. De zuidelijke kopgevel is uitgevoerd in gemêleerde baksteen met afwijkend metselwerk in de top; op de begane grond nabij de voorgevel bevindt zich een houten 2x3 ruits schuifraam. Naast dit raam zijn bouwsporen aanwezig van een tweede raamkozijn van gelijke afmetingen. In de geveltop is een 2x2 ruits schuifraam aanwezig. De uitbouw op de begane grond is van recenter bouwjaar en valt buiten de bescherming.

De noordelijke zijgevel is eveneens in gemêleerde steen uitgevoerd bezit een 2x2 ruits schuifraam in de top. Bij de achtergevel is een kleine, plat gedekte uitbouw aangebracht.

Het zadeldak is evenwijdig aan de voorgevel aangebracht en gedekt met gesmoorde pannen. Ter plaatse van de kopgevels bevinden zich overstekken met windveren.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang als functioneel onderdeel van het complex en vanwege architectuurhistorische waarden.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Klein Frankrijk
location_on Monumenten Kaart rond Goes

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!