Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak in S Heer Arendskerke

Oude Kraaijertsedijk 4
4458 NC, S Heer Arendskerke (Gemeente Goes)
Zeeland
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 19970813
Rijksmonument ID: 507866
Type: Boerderij

Omschrijving van Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak

Inleiding

Gedeeltelijk uit hout en gedeeltelijk uit steen opgetrokken dwarsdeelschuur. De schuur behoort met drie mendeurstellen tot de grote exemplaren en is uitgevoerd in ambachtelijk-traditionele stijl met in het metselwerk decoraties die verwant zijn aan de decoraties van het woonhuis.

Omschrijving

Dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt zadeldak. De langsgevel met mendeuren en de kopgevels zijn sober uitgevoerd in geteerde, gepotdekselde houten delen met wit geverfde gevelhoeken en omrandingen van ramen en deuren. In de langsgevel bevinden zich drie mendeurstellen, enkele kleine raampjes en twee kleinere dubbele deurstellen. In de, naar de straat gekeerde, kopgevel bevinden zich drie deuren met bovenlichten en een wagenhuisdeur; in de top een rondboogvormige ventilatieopening met persienne. De tegenoverliggende kopgevel is vergelijkbaar uitgevoerd. De stallengevel is geheel uit rode baksteen opgetrokken en voorzien van staafankers en geel, decoratief metselwerk in de ontlastingsbogen.

Grenzend aan de voormalige, omheinde mestvaalt loopt langs deze schuurgevel een bestraat pad waarop een reeks gedeelde staldeuren uitkomen. De deuren van stallen en stalgangen zijn alle zwart geteerd en voorzien van getoogde bovenlichten waarin roedeverdelingen in de vorm van een diagonaal kruis zijn aangebracht. In het verlengde van de noordwestelijke deel bevindt zich een deurstel met klinket en getoogd, in acht vlakken verdeeld bovenlicht met diagonale kruisroeden. De schuur is voorzien van een symmetrisch zadeldak met overstekken op klossen en bedekt met gesmoorde tuile du nord.

Waardering

Dwarsdeelschuur van algemeen belang als functioneel onderdeel van hetcomplex en voor Midden-Zeeland karakteristiek.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dwarsdeelschuur op rechthoekige platteg…
location_on Monumenten Kaart rond S Heer Arendskerke

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt