Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search

Rijksmonument ID: 507842
Type: Boerderij

Omschrijving van Hof den Berg: dwarsdeelschuur

Inleiding

Vrijstaande, houten dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, omstreeks 1890 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd. De schuur staat in het verlengde van het woonhuis, evenwijdig aan de openbare weg, met de gevel met de mendeuren naar de weg gekeerd.

Omschrijving

De schuur is geheel opgebouwd als houtskelet. De, naar het achtererf gekeerde, stalgevel en de westelijke kopgevel zijn opgetrokken uit rode baksteen met staafankers waarbij enkele ontlastingsbogen accenten in zwart metselwerk bezitten. De overige gevels zijn uitgevoerd in gepotdekselde, geteerde houten delen en voorzien van wit geschilderde hoeken, daklijsten, ramen en deuromlijstingen.

De zuidelijke langsgevel mendeurgevel is voorzien van twee stel mendeuren met klinkets en hoog geplaatste raampjes en aan de linker zijde een wagenhuis-deurstel. De houten kopgevel (oost) bevat een dubbel goederendeurstel met bovenlicht met roedeverdeling op de zolderlaag; op de begane grond een recentere, ingebroken inrijdeur. De stenen kopgevel (west) bezit, naast een goederendeurstel met getoogd bovenlicht (vergelijkbaar met de opening in de tegenoverliggende kopgevel), onder meer een deur met getoogd bovenlicht in het verlengde van de oorspronkelijke gang langs de stallen. De opbouw van de noordelijke stallengevel is onbekend.

Het zadeldak met overstekken op geprofileerde klossen is gedekt met rode groefpannen in halfsteensverband.

Waardering

Schuur van algemeen belang als functioneel en essentieel onderdeel van het complex en vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)