Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

H. Cecilia in Veldhoven

Dorpstraat 18
5504 HH, Veldhoven (Gemeente Veldhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1913
Architect: Wolter te Riele
Publicatie: 19970722
Rijksmonument ID: 507720
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van H. Cecilia

DORPSTRAAT 18, VELDHOVEN; H.CAECILIA

Inleiding

Rooms Katholieke KERK, gebouwd in 1913 door architect W. te Riele. De driebeukige kruisbasiliek is in een neogotische stijl uitgevoerd. In 1956 werd de kerk naar ontwerp van C. Geenen uitgebreid in een stijl die aansluit op het bestaande gebouw. Hierbij werd tussen het bestaande koor en westwerk het middenschip verlengd, de oorspronkelijke centraalbouw veranderde daarmee in een kruiskerk.

Omschrijving

Kerk uitgevoerd in baksteen onder zadeldaken en lessenaarsdaken, gedekt met leien. Het midden van de voorgevel wordt in beslag genomen door een vierkante toren met overhoekse steunberen en drie geledingen. In de eerste, hoge geleding bevindt zich op de begane grond de ingang bestaande uit een getoogde dubbele houten deur, onder een zadeldak met windveer als luifel. Daarboven is een spitsboograam met bakstenen traceringen, gevuld met glas-in-lood aangebracht. In de daarop volgende geledingen zijn achtereenvolgens blindnissen met een lancetvenster en galmgaten aanwezig.

De toren wordt bekroond door een tot acht kanten ingesnoerde spits met vier kleine hoekspitsen, gedekt met leien. Tussen deze hoekspitsen bevinden zich driehoekige leien vlakken met een wijzerplaat. Links van de toren is een lage vijfhoekige Mariakapel onder spits dak gezet. In elk gevelvlak bevindt zich een smal spitsboograam met glas-in-lood. De transeptarmen zijn twee traveeën diep en driebeukig. Het koor is vijfzijdig gesloten en wordt geflankeerd door driezijdige absiden. In het koor zijn gebrandschilderde ramen aangebracht.

De zijgevels zijn voorzien van spitsbooglisenen en een muizetandlijst. In elke travee is een spitsboograam met tracering, gevuld met glas-in-lood aangebracht. De kerk wordt overwelfd door kruisgewelven en spitsbogen.

De wanden zijn gepleisterd. In het middendeel van het schip, ter plekke van de uitbreiding, zijn de pijlers uitgevoerd in beton.

De kerk bevat glas-in-loodramen met bijbelse voorstellingen. Een aantal daarvan stamt uit het derde kwart van de negentiende eeuw, een aantal stamt uit 1921 en is gemaakt door W. Derix, Kevelaer - Goch. Nijmegen.

Tot de inventaris behoren verder onder andere vier eikehouten reliëfs uitgevoerd in neo-gotische stijl uit 1915, evangelistenbeelden (XXa), kruiswegstaties, gesigneerd Frans Kops uit circa 1920 en schilderijen, één van L. van Nederveen uit 1844, een ander van Schimmelpenning uit XIXa.

Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding.

Waardering

Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Vanwege de bouwstijl en plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect heeft het ook architectuurhistorische waarden.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar H. Cecilia
location_on Monumenten Kaart rond Veldhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!