Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blok van 12 woningen in Almelo

Herengracht 2
7607 BR, Almelo (Gemeente Almelo)
Overijssel
Bouwjaar: 1889
Publicatie: 19970729
Rijksmonument ID: 507691
Type: Woonhuis

Omschrijving van Blok van 12 woningen

Inleiding

Blok van twaalf WONINGEN (13) dat in 1889 is gebouwd in opdracht van Graaf van Rechteren Limpurg als bejaardenwoningen voor het personeel van het nabijgelegen Huis Almelo. Het blok woningen staat in de nabijheid van de Grote Kerk ten noorden van de gracht die het terrein rond Huis Almelo aan de westzijde afsluit. In verband met de functie van woon-werkruimtes voor kunstenaars zijn de twaalf woningen gedeeltelijk samengevoegd en inwendig sterk gewijzigd.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op langgerekt rechthoekig grondplan onder een met zwarte bouletpannen gedekt zadeldak. De gevels zijn boven een plint van Bentheimer steen opgetrokken in bruine baksteen. De hoeklisenen zijn opgebouwd uit zandstenen blokken. De voorgevel (Z) is regelmatig ingedeeld met twaalf deuren onder bovenlicht afgewisseld met zesruits schuifvensters. De strekken en de doorlopende sierband ter hoogte van de wisseldorpels zijn gemetseld in gele verblendsteen. In de geveltoppen van de zijgevels (O en W) trekbalken onder de makelaars op de nokken. De segmentbogen boven de zesruits vensters en de laadddeuren in de zijgevels zijn gemetseld in gele verblendsteen, de boogtrommels zijn gevuld met metselmozaïeken van rode en gele baksteen. Op de gevelstenen in deze gevels staat de tekst "Heerengracht 1898". De indeling van de achtergevel (N) verraadt de aanwezigheid van een verdieping aan de achterkant van het gebouw.

Elke woning heeft beganegronds een achterdeur tussen twee vensters en daarboven een groter venster tussen twee kleinere. De dakkapellen in het dakschild aan de voorzijde zijn uitgerust met laaddeuren en hijsbalken.

Waardering

Blok van twaalf woningen van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van bejaardenwoningen voor het personeel van Huis Almelo

- de kenmerkende typologie

- de beeldbepalende situering aan de rand van het grafelijke groen rond huis Almelo en in de nabijheid van de Grote Kerk

- de uitwendige gaafheid

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blok van 12 woningen
location_on Monumenten Kaart rond Almelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!