Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Cramershof in Delden

Cramerswegje 2
7491 CC, Delden (Gemeente Hof Van Twente)
Overijssel
Bouwjaar: ca. 1906 1906 ca. 1906
Publicatie: 19970903
Rijksmonument ID: 507500
Type: Woonhuis

Omschrijving van Cramershof

Inleiding

Omstreeks 1906 gebouwd LANDHUIS "Cramershof", ontworpen in de Cottage-stijl. In 1932 is de bovenverdieping van het huis verbouwd door architect H.A. Pothoven uit Amersfoort. Daarbij werd de loggia in de achtergevel verkleind. Het pand is samen met andere monumentale panden gelegen aan de rand van de Cramerswei achter een heg, aan de onverharde Cramersweg. In de periode van 15 april 1921 tot 18 april 1922 werd de Cramershof bewoond door de tuinarchitect P.H. Wattez.

Omschrijving

Vanaf een T-vormige plattegrond over één bouwlaag opgetrokken, witgepleisterd pand onder een samengesteld rietgedekt schilddak. De ligger van de T vormt aan de noordkant het voorste gedeelte van het huis. Het dak van de poot snijdt in de kap van dit volume, maar is hoger. Aan de oostelijke kant van de ligger is een halfronde veranda onder rietgedekt half kegeldak gebouwd.

De gevels zijn geleed door twaalfruits vensters en deuren met luiken en halfronde achtruits bovenlichten, alle omlijst door twee pilasters die een rondboog ondersteunen.

Midden in de voorgevel (N) bevindt zich de hoofdingang, een houten deur onder een rondboog, tussen twee vensters. De veranda aan de oostgevel bestaat uit zes Dorische zuilen waarop de kap rust en twee manshoge zestienruits vensters met halfronde bovenlichten, die tussen vier van deze zuilen geplaatst zijn.

Een schuifdeur verschaft van binnen uit toegang tot de veranda. Links van de houten veranda eveneens een tweedelige schuifdeur.

Boven de achtergevel (Z) eindigt de kap in een wolfeind. Daaronder zijn een deur en twee ramen onder een loggia geplaatst.

Voor het rechter deel van de westelijke zijgevel - geleed door vier vensters en een deur - markeren een kelderluik en een grote schoorsteen de plaats van de keuken.

In de kap van het huis bevinden zich aan de noord- en oostkant vier kleine dakkapellen.

Waardering

Het landhuis is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de Cottage-stijl

- de ruimtelijke samenhang met de overige monumentale villa's aan de Cramerswei

- de hoge mate van uitwendige gaafheid

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Cramershof
location_on Monumenten Kaart rond Delden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt