Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Turfstrooiselfabriek 2 Voorm. turfstrooiselfabriek, locomotievenloods in Erica

Griendtsveenstraat 144
7887 TK, Erica (Gemeente Emmen)
Drenthe
Bouwjaar: 1910-1911
Publicatie: 19970715
Rijksmonument ID: 507453
Type: Gebouw

Omschrijving van Turfstrooiselfabriek 2 Voorm. turfstrooiselfabriek, locomotievenloods

Inleiding.

Locomotievenloods gebouwd in de periode 1910-1911 ten behoeve van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. Het gebouw is opgericht voor smalspoorlocomotieven, die ingezet werden voor de aanvoer van grondstoffen uit het veen naar de turfstrooiselfabrieken. Grote delen van het smalspoortracé in de omgeving van de loods en de fabriek zijn aanwezig en geven het terrein een meerwaarde. De bescherming richt zich evenwel op de locomotievenloods.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag opgemetseld gebouw gedekt door een zadeldak met muldenpan; windveren; eenvoudige zinken mastgoot. Aan de noordzijde een uitspringend deel met vier dubbele inrijdeuren voor de locomotieven, links daarvan een getoogd gietijzeren venster. De oostelijke topgevel heeft een asymmetrische indeling met drie getoogde gietijzeren vensters. De zuidelijke gevel heeft vier getoogde gietijzeren vensters; rechts een getoogde loopdeur. De westelijke topgevel bevat twee dito vensters. INTERIEUR: De vier locstanden zijn aanwezig met de bijbehorende opgemetselde smeerkelders. Op de houten spantconstructie is een geklonken dieselolietank (met open bovenkant) gemonteerd. Vrij uniek is de pompinstallatie voor benzol-tractie.

Waardering

De locomotievenloods is mede als onderdeel van het complex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedenbouwkundig belang. Daarbij zijn vooral ook de industrieel-archeologische waarden aan de orde. Uniek en betrekkelijk gaaf.

Tags: gebouwen, woonhuizen,locomotievenremise,opslag,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Turfstrooiselfabriek 2 Voorm. turfstroo…
location_on Monumenten Kaart rond Erica

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt