Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Nachtegaal in Heemstede

Glipperweg 96
2104 AM, Heemstede (Gemeente Heemstede)
Noord Holland
Bouwjaar: 1760 (bouw) 1936 (onttakeld)
Publicatie: 20000421
Rijksmonument ID: 507409
Type: Molen

Omschrijving van De Nachtegaal

Inleiding

Vanouds had ieder dorp van enige betekenis een korenmolen voor de lokale meelvoorziening. Zo ook de buurtschap De Glip onder Heemstede. Rond 1650 stond hier al een houten windkorenmolen die in 1760 door de huidige molen werd vervangen. Omstreeks de eeuwwisseling werd naast de molen een stoommaalderij gebouwd. Deze breidde zich meer en meer uit, waardoor het zwaartepunt van de activiteiten verschoof van windmolen naar eigentijdse meelfabriek. De windmolen kwam buiten dienst en raakte in verval, waarna in de jaren '30 onttakeling volgde. Wiekenkruis, kap, staart, stelling en gaande werken werden verwijderd. De ontwikkelingen in de maalderiljsector, de meelbranche, hadden tot gevolg dat midden jaren '80 het gehele bedrijf werd opgeheven. De incomplete korenmolen "De Nachtegaal", ook wel de molen van Höcker genoemd, bevindt zich aan de Glipperweg in Heemstede en is met de aangrenzende bebouwing gesitueerd aan een verbreed stuk straat.

Omschrijving

Ronde, gemetselde bakstenen romp van een incomplete korenmolen. De oorspronkelijke raamopeningen en deuropeningen zijn in principe nog aanwezig. Bovenop de romp bevindt zich nog de kuip met rolvloer, waarop/waarin de molenkap destijds gelegen was.

Waardering

De incomplete molen "De Nachtegaal' is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, typologische en situationele waarden als voorbeeld van een in hoofdvorm goed bewaard gebleven voorbeeld van een ronde stenen korenmolen, later onderdeel van de aangrenzende meelfabriek, beeldbepalend gesitueerd in de dorpskern Heemstede. De molen heeft een belangrijke industrieel- archeologische waarde als herinnering aan de meest vroege industriële activiteiten in Heemstede.

Tags: molens,korenmolen,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Nachtegaal
location_on Monumenten Kaart rond Heemstede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!