Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander in Ruinen

Smeestraat 12
7963 AK, Ruinen (Gemeente De Wolden)
Drenthe
Bouwjaar: oorspr. waarsch. 18e eeuw ca. 1840 (herb.) 1977 (rest.) 1800 oorspr. waarsch. 18e eeuw ca. 1840 (herb.) 1977 (rest.)
Architect: H. Wouda (1977) Wouda 1977 H. Wouda (1977)
Publicatie: 19960529
Rijksmonument ID: 507353
Type: Boerderij

Omschrijving van Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander

Inleiding

Boerderij van het hallehuistype met zijbaander, rond 1840 gebouwd in ambachtelijke traditionele stijl; de boerderij is in oorsprong waarschijnlijk 18e eeuws. In 1977 is de boerderij gerestaureerd naar een plan van het architectenbureau H. Wouda. Hierbij is het boerderijgedeelte geheel opnieuw opgetrokken en verbouwd tot woonhuis, waarbij de oorspronkelijke constructie en gevelindeling is gerespecteerd en de oude stenen en gebinten (gedeeltelijk) opnieuw zijn gebruikt.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een rietgedekt wolfdak met gesneden windveren, twee gemetselde schoorstenen en aan de achterzijde een uilebord. De vierassige voorgevel is voorzien van baksteenvlechting en staafankers, drie tienruits schuifvensters met luiken en een houten deur met zesruits bovenlicht, alle onder strek. Erboven twee tweeruits zoldervensters. In de zijgevels van het woonhuis enkele kleine venstertjes en aan iedere zijde een deur met bovenlicht; in de noordelijke gevel bovendien een keldervenster met diefijzer en venster als in de voorgevel.

De noordelijke zijgevel van het bredere achtergedeelte (oorspronkelijk bedrijfsgedeelte) wordt ritmisch geleed door stal- en mestdeuren (nu glasdeuren met luiken). Zuidgevel (nu glazen pui) met grote glasdeuren waar de diepliggende baanderdeuren waren en kleine getoogde stalvensters. In de achtergevel drie kleine driehoekig afgesloten stalvensters.

Interieur

De woonkamer in het voorhuis bevindt zich in oorspronkelijke staat met o.a. een gehoutverfde bedstedenwand, houten vloer en plafond en de opkamer.

Waardering

De boerderij is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als hoofdonderdeel van het complex, vanwege de voor de streek karakteristieke vormgeving en typologie, de bouwgeschiedenis en de beeldbepalende ligging in het dorp.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerder…
location_on Monumenten Kaart rond Ruinen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!