Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Heeshof in Ruinen

Hees 34
7963 PB, Ruinen (Gemeente De Wolden)
Drenthe
Bouwjaar: 1885
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507345
Type: Boerderij

Omschrijving van De Heeshof

Inleiding

Boerderij van hallehuistype met een dwarsdeel. De boerderij in Ambachtelijk-tradionele stijl gebouwd heeft een jaartalsteen 1885 in de krimp met de initialen E.J.. Bij de bouw zijn oudere onderdelen (onder meer gebinten) gebruikt. De bescherming richt zich op de hoofdvorm (met uitzondering van het woonhuisgedeelte aan de achterzijde) en het interieur i.c. woonkamer.

Omschrijving

Boerderij opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgewolfd rietdak; schoorsteen in de nokhoek. Woonhuis met gepleisterde plint; voorgevel met asymmetrische indeling waarin drie rechtgesloten zesruits vensters, een recht gesloten opgeklampte deur met twee-ruits bovenlicht; staafankers en twee recht gesloten twee-ruits zoldervensters; onder hetoverkragende rietdak een gegolfde lijst. Oostgevel met keldervenster voorzien van diefijzers; deur met twee-ruits bovenlicht; zesruits schuifvenster; krimp met vlechting en halfrond gietijzeren stalvenster. De westelijke gevel van het woonhuis heeft een rechtgesloten (aardappel-)keldervenster; klein schuifraam (voor de spinde) en twee hoog geplaatste (later toegevoegde) kleine bedstederamen. De deels aangepaste schuurgevel heeft aan de westkant een getoogde baander in het vlak van de gevel (waardoor een opwipping van het rietdak wordt veroorzaakt); in de west- en oostgevel enkele mestdeuren en stalvensters.

INTERIEUR: Het voorhuis heeft een geheel oorspronkelijke woonkamer met houten vloer, deuren en vlakke beddewand met kasten gehoutverfd, betegelde buitengevel waarin de oorspronkelijke haardpartij met plaat, eenvoudig omlijste schouw. Onder de beddewand een aardappelkelder toegankelijk via de deel. Vanuit de kamer is de opkamer bereikbaar.

Waardering

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de vormgeving en materiaalgebruik (met in het bijzonder aandacht voor het interieur) alsmede vanwege de betekenis als hoofdelement van het complex en de ligging ten opzichte van de overige bebouwing.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Heeshof
location_on Monumenten Kaart rond Ruinen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!