Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel in Ansen

Rheebruggen 8
7964 KR, Ansen (Gemeente De Wolden)
Drenthe
Bouwjaar: mog. 18e eeuw 1832-1840 (uitbr.) waarsch. ca. 1880 (voorgevel) 1800 mog. 18e eeuw 1832-1840 (uitbr.) waarsch. ca. 1880 (voorgevel)
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507342
Type: Boerderij

Omschrijving van Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met dwarsdeel

Inleiding

Boerderij gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuistype met dwarsdeel. Aanvankelijk stond op deze plek een schuur van de voormalige havezathe Rheebruggen. In de periode 1832-1840 is de schuur uitgebreid tot boerderij met gebruikmaking van materialen van de toen gesloopte voormalige havezathe. Met name de detaillering van de voorgevel werd waarschijnlijk rond 1880 uitgevoerd. De bescherming betreft de hoofdvorm alsmede onderdelen van het interieur.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en deels met pannen (platte fries en hollandse pan) en deels met riet gedekt. Voorhuis met asymmetrische topgevel voorzien van uitkragende windveren en makelaar; staafankers; schoorsteen in de nok. Drie zesruits schuiframen met luiken en hanekam; opgeklampte deur met kalf en tweeruits bovenlicht. Tussen voordeur en woonkamer zit een uitkragende steen met portret (afkomstig van de voormalige havezathe). Topgevel met twee rechtgesloten vierruits zoldervensters. Zuidelijke zijgevel onder meer met staafankers en een keldervenster met diefijzer. De noordelijke zijgevel is vrijwel gesloten. Zijgevels achterhuis met mestdeuren en stalvensters. De noordelijke zijgevel bevat twee diepliggende baanders met diagonaal geplaatste vierruits vensters en een loopdeur.

INTERIEUR: woonkamer met bedstedenwand aan de noordzijde.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de voormalige havezathe, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gezicht Rheebruggen.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerder…
location_on Monumenten Kaart rond Ansen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!