Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hoeve Prinses Marianne 2 Hoeve Prinses Marianne, hooischuur in Wilhelminaoord

Koningin Wilhelminalaan 33
8384 GG, Wilhelminaoord (Gemeente Westerveld)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1865 1865 ca. 1865
Publicatie: 19970325
Rijksmonument ID: 507333
Type: Boerderij

Omschrijving van Hoeve Prinses Marianne 2 Hoeve Prinses Marianne, hooischuur

Inleiding

Gebouwd rond 1865 als hooischuur in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. De Maatschappij had in dat jaar een boerderij ontworpen en gebouwd waarbij aan beide kanten van de schuur een dergelijke schuur stond. Het toenmalige bedrijf was als modelboerderij opgezet en was kenmerkend voor de ommezwaai naar een grootschaliger bedrijfsvoering. Rond 1910 is de boerderij door brand verwoest en kwam de huidige boerderij tot stand; de hooischuur is behouden gebleven.

Omschrijving

Een zeskantige houten hooischuur op een gemetselde basis en gedekt door een zeskantig rieten tentdak met onderlangs een geschulpte windveer en bewerkte voetstukken van de sporen. De opbouw wordt bepaald door zes aan de bovenzijde geschoorde houten hoekstijlen met daartussen iets dunnere stijlen die allen onderling verbonden zijn door horizontale balken en enig windverband. Aan de buitenzijde bekleed met voornamelijk verticale houten delen.

Waardering

Hooischuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling binnen de Maatschappij van Weldadigheid, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol gebied. Uniek.

Tags: agrarische gebouwen,hooischuur,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hoeve Prinses Marianne 2 Hoeve Prinses …
location_on Monumenten Kaart rond Wilhelminaoord

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt