Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met twee zijbaanders in Nijeveen

Kolderveen 64
7948 NK, Nijeveen (Gemeente Meppel)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860
Publicatie: 19970325
Rijksmonument ID: 507289
Type: Boerderij

Omschrijving van Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met twee zijbaanders

Inleiding

Boerderij gebouwd rond 1870 in een ambachtelijk-traditionele stijl volgens het hallehuis type met twee zijbaanders. Als bijzonderheid is op te merken dat het woonhuisgedeelte zonder kelder sterk is verzakt; daardoor is de voordeur opvallend scheef gaan staan. Een dergelijke verzakking komt vaker voor in de streekdorpen van zuidwest Drenthe.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een in baksteen opgetrokken woonhuis met bedrijfsgedeelte onder een afgewolfd rietdak; nokhoekschoorsteen. Het woonhuis heeft een asymmetrische voorgevel voorzien van vlechting en staafankers. Hardstenen stoep naar de sterk verzakte opgeklampte deur met bovenlicht. Links twee en recht een licht getoogd schuifvenster. Verdieping met rechtgesloten zoldervenster. De linkerzijgevel deels gewijzigd door later ingebrachte vensters. De rechterzijgevel met een keldervenster voorzien van diefijzers en onder meer een rechtgesloten venster alsmede een later ingebracht venster. In het vlak van de gevel ligt de eerste baander met een overhoeks geplaatst vierruits venster; sprong met twee kleine vensters, zijgevel met mestdeuren en rechtgesloten zesruits stalvensters; tweede inspringende baander. De achtergevel is van recentere datum. De linkerzijgevel heeft in de sprong een loopdeur waarboven een vierruits venster; de lage zijgevel heeft een sterk afwisselend patroon van mestdeuren en halfronde gietijzeren stalvenster binnen een geel gemetselde rollaag; op de achterhoek een wagendeur.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het type, de bouwgeschiedenis, het ontwerp en het materiaalgebruik. Tevens draagt de boerderij vanwege de kenmerkende verzakking bij aan de herkenbaarheid van de streek; dergelijke verzakkingen getuigen van een bepaalde funderingsmethode en een bepaalde bodemgesteldheid.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-tra…
location_on Monumenten Kaart rond Nijeveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!