Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Biejebosj in Valkenburg

Biejebosj
Oud-Valkenburgerweg 14
6301 CK, Valkenburg (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: 1933
Architect: Stephan Dings
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507265
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa Biejebosj

Inleiding

In Traditionalisme in 1933 in opdracht van de familie Schijns naar een ontwerp van architect Stephan Dings uit Beek gebouwde VILLA genaamd "Biejebosj". De villa is fraai gesitueerd in een parkachtige tuin met een waterpartij en boomgroepen.

Omschrijving:

De villa heeft een in lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met deels licht gebogen schilddaken met rode leien. Drie dakkapellen met breed overstek. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee soorten. Rechthoekige houten vensters en deuren.

Asymmetrische indeling frontgevel. In rechterdeel frontgevel de terugliggende ingangspartij met erboven een balkon met baksteen balustrade. Aan de rechterzijde van de deur een glas-in-lood venster. In het middendeel frontgevel in de eerste bouwlaag een erker met plat dak.

In linkerdeel frontgevel een diepliggend terras, verbonden met houten pergola rustend op twee bakstenen kolommen. Decoratief metselwerk bij de ingangspartij en het terras. In de rechterzijgevel een groot glas-in-lood venster. Vensters en deuren in de achtergevel deels van recentere datum.

Van het INTERIEUR is van belang: in de hal klein glas-in-lood paneel van atelier Winkelman te Amsterdam; op overloop trap in rechterzijgevel groot glas-in-lood venster eveneens van atelier Winkelman te Amsterdam voorstellende diverse ambachten waarin familie Schijns werkzaam was o.a. het molenaarsbedrijf, vervoer en handel. Voor het overige bevat het interieur geen beschermde onderdelen.

Bijbouw van een garage in een bouwlaag met plat dak, en met authentieke houten deuren.

Waardering:

De villa "Biejebosj" bezit architectuurhistorische waarden wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en als voorbeeld van het oeuvre van architect Stephan Dings. Ensemblewaarde ontleent de villa aan de situering in een parkachtige tuin. De villa is van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De villa is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Biejebosj
location_on Monumenten Kaart rond Valkenburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt