Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Wilhelminatoren op de Heunsberg in Valkenburg

Wilhelminatoren
Heunsbergerweg 9
6301 BN, Valkenburg (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: 1906
Architect: J.H.C. Kröner
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507255
Type: Overig
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Wilhelminatoren op de Heunsberg

Inleiding:

Met elementen van Neo-Gotiek in 1906 gebouwde UITKIJKTOREN. De uitkijktoren is markant gesitueerd op de Heunsberg. De aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

De uitkijktoren heeft een rechthoekige plattegrond, telt zeven bouwlagen, en wordt afgedekt met een achtzijdig tentdak bekroond met een groot kruis. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. De dakverdieping dateert uit de jaren dertig en is uitgevoerd in beton. In de eerste bouwlaag diverse aanbouwen van recentere datum. Eerste bouwlaag van de uitkijktoren met rondom een smeedijzeren leuning. De uitkijktoren heeft vier steunberen in luchtboogachtige vorm bekroont met een stenen valk.

Toren met spitsboogvormige stalen vensters. Waterlijsten. Decoratieve smeedijzeren muurankers. Waterspuwers.

Interieur gewijzigd en niet beschermenswaard.

Waardering:

De Wilhelminatoren in Valkenburg aan de Geul is van belang uit cultuurhistorisch oogpunt als een bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. De bouw van deze uitkijktoren past in het opkomend toerisme in het Geulstadje vanaf ca. 1850. Het object bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteit van het ontwerp en het materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent de uitkijktoren aan zijn situering op de Heunsberg en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van het Geulstadje. De uitkijktoren is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en de cultuurhistorische kwaliteit. Tevens bezit de uitkijktoren architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarden.

Tags: gebouwen, woonhuizen,sport en recreatie,sport,recreatie, horeca ed

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Wilhelminatoren op de Heunsberg
location_on Monumenten Kaart rond Valkenburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!