Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Baarhuisje in Berg En Terblijt

Rijksweg 71
6325 AB, Berg En Terblijt (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: 1933
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507244

Omschrijving van Baarhuisje

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwd BAARHUISJE.

Het baarhuisje is tegenover de hoofdingang van de Sint Monulphus en Gondulphus kerk gesitueerd, op het plaatselijk kerkhof.

De aanbouw aan de achtergevel is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het baarhuisje heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een leien zadeldak. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en Kunradersteen. Toegangsdeur van recentere datum met rondboogvormig bovenlicht met glas-in-lood.

De aanbouw aan de achtergevel van het baarhuisje is van recenter datum.

Waardering

Het baarhuisje is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het baarhuisje bezit in beperkte mate architectuurhistorische waarde wegens het belang voor het oeuvre van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger en de toepassing van mergel en Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent het baarhuisje aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van de Sint Monulphus en Gondulphuskerk van Berg en Terblijt, en daarmee van belang voor het aanzien van deze plaats. Het baarhuisje is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,baarhuisje,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Baarhuisje
location_on Monumenten Kaart rond Berg En Terblijt

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt