Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafkapel Habets in Valkenburg

Cauberg 19
6301 BT, Valkenburg (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: 1880
Architect: Pierre Cuypers
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507236
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Grafkapel Habets

Inleiding:

In Neo-Gothische stijl in 1892 naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers in opdracht van de familie H. Habets-Willems gebouwde GRAFKAPEL.

De grafkapel bevindt zich op het kerkhof tegen de helling van Cauberg, in de onmiddellijke nabijheid van de gravenwand op dit kerkhof, en is iets verhoogd gelegen. De ingangspartij tot de grafkelder onder de kapel bevindt zich in het rechter gedeelte van de gravenwand.

Omschrijving:

De vrijstaande achtzijdige grafkapel telt een bouwlaag en wordt afgedekt met zadeldakjes met leien in Maasdekking en bekroont met een lantaarn met een spits dakje. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Smalle spitsboogvormige glas-in-lood vensters, rechthoekige toegang met decoratieve afwerking aan de bovenzijde.

Frontgevel met deur in een klein portiek met hierboven een spitsboogvormige nis. Geveldelen uitlopend in topgeveltjes met hierin een driepasdecoratie en zinken waterspuwers.

Rond de grafkapel bevindt zich een smeedijzeren hekwerk met toegangspoortje, op een gecementeerd bakstenen muurtje.

De ingangspartij tot de grafkelder onder de kapel is vastgebouwd aan de gravenwand en bestaat uit een geveldeel in mergel uitlopend in een frontonachtige topgevel met hierin een vierpasnis met hierin het jaartal 1892. Hieronder in een omlijsting de tekst Familiegraf H. Habets Willems. De toegang wordt afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. De bovenzijde van de toegang heeft een identieke afwerking als de toegang tot de grafkapel.

Waardering:

De grafkapel is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De grafkapel bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent de grafkapel aan de situering op het kerkhof tegen de helling van de Cauberg en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Valkenburg aan de Geul. De grafkapel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafkapel(h),begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafkapel Habets
location_on Monumenten Kaart rond Valkenburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt