Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. Kerk H. Catharina in Ulestraten

Sint Catharinastraat 1
6235 BC, Ulestraten (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1904
Architect: C.J.H. Franssen
Publicatie: 19970312
Rijksmonument ID: 507230
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van R.K. Kerk H. Catharina

Inleiding

Met elementen van de Neo-Gotiek rond 1904 naar een ontwerp van architect C.J.H. Franssen gebouwde ROOMS KATHOLIEKE KERK ter ere van de Heilige Catharina. De kerk is op een breed plateau in de heuvel gelegen.

Omschrijving

De driebeukige basiliek telt vijf traveeën, een koor van twee traveeën en een driezijdige sluiting en een vierkante westtoren met ingesnoerde naaldspits en is geheel in baksteen opgetrokken. De daken zijn gedekt met leien, de dakranden zijn met zink bekleed. Slechts de waterlijsten, afzaten en profielen zijn van hardsteen, de gootlijst en de traceringen van de spitsboogvensters zijn van mergel. De kerk is geheel overwelfd met kruisribgewelven rustend op schalken. De westelijke traveeën van de zijbeuken zijn afgeschuind. Een doopkapel en een traptoren, beide op zeszijdige plattegrond, zijn aan weerszijden van de toren gebouwd. Aan de westzijde van het koor is de sacristie gebouwd, gedekt door een driezijdig zadeldak, en aan de oostzijde van het koor is een verwarmingshok, in een bouwlaag en met een plat dak gebouwd. Spitsboogvormige vensters met glas-in-lood en met een omlijsting in mergel. Rechthoekige houten deur met ijzerbeslag. Klokkenstoel met klok van P. Bisschops, 1814, diam. 99 cm.

Het interieur is nog grotendeels authentiek. De biechtstoelen zijn in uitbouwen tussen de steunberen ondergebracht. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang : het hoofdaltaar, beide zijaltaren, communiebanken, preekstoel, kerkbanken, orgeltribune en de meeste beelden daterend uit de bouwtijd. In het koor zijn vijf gebrandschilderde vensters, met scènes uit leven en lijden van Christus en het leven van Maria, uit het atelier van de gebroeders Nicolas te Roermond, deze dateren uit ca. 1905. De kerk heeft een deels originele plavuizenvloer. Maria-altaar en Catharina-altaar zijn uitgevoerd in hout. De kruiswegstaties zijn eveneens in hout uitgevoerd maar dateren uit ca. 1966 en zijn vervaardigd door Gène Eggen. Het houten Barbarabeeld is van oudere datum.

Tegen de buitengevel van de kerk staan twee grafkruisen (uit resp. 1630 en 1832) en op de helling van de heuvel aan de Catharinastraat staat een grafmonument van de familie Schoenmaeckers uit 1858.

Waardering

De H. Catharinakerk van Ulestraten is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De parochiekerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect C.J.H. Franssen en vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De kerk bezit ensemblewaarde op grond van haar situering op een breed plateau in een heuvel in de kern Ulestraten. De kerk is eveneens van bijzondere betekenis voor het aanzien van de kern Ulestraten. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,parochiekerk,kerk en kerkonderdeel,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. Kerk H. Catharina
location_on Monumenten Kaart rond Ulestraten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt