Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kanaalbrug Geulle in Meerssen

Brug Geulle
Essendijk Bij 1
6230 AA, Meerssen (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1934
Publicatie: 19971001
Rijksmonument ID: 507220

Omschrijving van Kanaalbrug Geulle

Inleiding

Omstreeks 1934 in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwde BOOGBRUG over het Julianakanaal tussen de kernen Geulle en Geulle aan de Maas.

Omstreeks 1934 werden in totaal vier van dit type boogbruggen over het Julianakanaal gebouwd. Deze bevinden zich in de gemeenten: Meerssen, Maastricht en Susteren.

Omschrijving

Geklonken stalen boogbrug. Twee paraboolvormige liggers met rechte beƫindiging en met vakwerk en verticalen en uitsluitend vallende diagonalen. Boog eveneens met vakwerk. Stalen leuningen. Betonnen dek. Rustend op twee kolommen in gewapend beton.

Waardering

Deze stalen boogbrug is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling en vanwege de innovatieve waarde. Van architectuurhistorisch belang vanwege de waarde voor de geschiedenis van de bouwtechniek en het bijzondere materiaalgebruik. De boogbrug bezit ensemblewaarde op grond van zijn situering over het Julianakanaal in de verbindingsweg tussen de kernen Geulle en Geulle aan de Maas. Van algemeen belang vanwege de gave staat en de zeldzaamheid.

Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kanaalbrug Geulle
location_on Monumenten Kaart rond Meerssen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!