Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Begraafplaats van Aubel in Meerssen

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
6231 HH, Meerssen (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1920
Publicatie: 19970312
Rijksmonument ID: 507207

Omschrijving van Begraafplaats van Aubel

Inleiding

Midden op de omstreeks 1880 in gebruik genomen Roomskatholieke begraafplaats van Meerssen gelegen GRAFKAPEL bestemd voor de dekens van Meerssen en gebouwd rond 1920 in Neo-Classicistische trant. De begraafplaats lag destijds buiten de bebouwde kom maar is thans in de bebouwing opgenomen. De kapel is uitgevoerd en ontworpen door : "THYS beeldh./ LUIK robermont".

Omschrijving

De grafkapel heeft een in de dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt door een flauw hellend zadeldak. De dakbedekking is in natuursteen uitgevoerd. Het gebruikte materiaal is hardsteen.

De sober gedetailleerde kapel telt twee traveeën, en is geheel in natuursteen uitgevoerd. De traveeën zijn geaccentueerd door pilasters met teerlingkapitelen. De voorgevel wordt bekroond met een aan de onderzijde open fronton, waarin een gevleugelde zandloper. Op het fronton staat een kruis. De entree is gevat in een pilasterstelling met teerlingkapitelen en een driehoekig fronton met akroterieën. In het fronton de tekst "Requiescant in pace", erboven de tekst "Begraafplaats van Aubel". De dubbele deuren zijn van ijzer, versierd met ingesneden omgekeerde fakkels, geponste gaten e.d. De zijgevels bevatten rondboogvensters met een kruis, bezet met glas-in-lood. De achtergevel heeft een rond venster met een kruis, eveneens met glas-in-lood. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang een natuurstenen altaar met daarop een tabernakel. Aan de wanden marmeren memorieplaten met de namen van de overleden dekens. De vensters zijn kruisvormig geleed.

Waardering

De grafkapel van Aubel bestemd voor de dekens van Meerssen is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling. De kapel bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar belang voor de geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur.

Ensemblewaarde ontleent deze grafkapel aan haar vrijwel centrale ligging op de begraafplaats van Meerssen en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit gedeelte van Meerssen. De kapel is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafkapel(h),begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Begraafplaats van Aubel
location_on Monumenten Kaart rond Meerssen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt