Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie Remigiuskerk in Schimmert

Montfortstraat 2
6333 BL, Schimmert (Gemeente Nuth)
Limburg
Bouwjaar: 1898
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507200
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie Remigiuskerk

Inleiding

PASTORIE van de R.K. Parochie van de H.Remigius te Schimmert, 1898, in een traditionele, door de neo-renaissance beïnvloede stijl. Gebouwd in opdracht van pastoor Willems van de gelijknamige parochie. Vrijstaand gesitueerd achter de absis van de Remigiuskerk, in dwarsrichting ten opzichte van de Montfortstraat. De houten vensterkozijnen zijn in de oorspronkelijke trant vernieuwd. De zuidelijke zijgevel van de pastorie is bekleed met recente losagnes. Het smeedijzeren hekwerk op bakstenen basement rond de pastorie is eind 1994 gerestaureerd.

Omschrijving

Pastorie op een vanwege de uitbouw aan de zuidzijde L-vormige plattegrond. Hoofdvolume met een gedeeltelijke souterrainverdieping, twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekige plattegrond. Uitbouw aan de zuidgevel van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond.

Beide bouwvolumes worden gedekt door een zadeldak met Tuiles du Nord.

Het woonhuisdeel heeft twee nokschoorstenen; bakgoten, aan de voorgevelzijde op houten klossen; een centraal geplaatste dakkapel met houten fronton en windvaan op het voordakvlak. De uitbouw heeft een dakraam op het achterdakvlak en een recent tuimelraam op het voordakvlak.

De pastorie heeft een gepleisterde plint en een bakstenen optrek in kruisverband met gesneden voegen. Gele bakstenen onderdorpels en speklagen in de voorgevel. Geornamenteerde hardstenen deurlijsten, lateien en dorpels.

Voorgevel met vijf vensterassen, waarvan de symmetrie wordt benadrukt door een risalerend middendeel, hoeklisenen en een kroonlijst. Licht getoogde houten T-vensters met glas-in-lood bovenlichten, licht getoogde houten paneeldeur met smeedroosters en glas-in-lood bovenlicht.

De achtergevel telt eveneens vijf vensterassen, is symmetrisch ingedeeld en voorzien van dezelfde vensters met glas-in-lood bovenlicht.

Eenvoudiger houten achterdeur met glas-in-lood bovenlicht en smeedrooster. Rollagen.

De noordelijke zijgevel heeft centraal in de tweede laag en de zolderverdieping telkens een segmentboogvormig houten T-venster onder hardstenen latei. De zuidelijke zijgevel is geheel bekleed met losagnes van recente datum en heeft in de tweede laag een roosvenster met glas-in-lood en in de zolderverdieping een segmentboogvormig houten T-venster.

De uitbouw heeft aan de westzijde vier rechthoekige houten vensters met bovenlicht, aan de zuidzijde een segmentboogvormige houten deur plus een segmentboogvormig houten zoldervenster, aan de oostzijde twee segmentboogvormige houten T-vensters.

De pastorie wordt omgeven door een smeedijzeren hekwerk op bakstenen basement, waarin een dubbel scharnierend hekwerk aan de voorzijde en een hekwerk aan de noordzijde.

In het souterrain bevinden zich bakstenen troggewelven, rustend op ijzeren I-profielen.

De indeling van het INTERIEUR, gekenmerkt door een symmetrische indeling met in elke bouwlaag een centrale gang, is ongewijzigd bewaard gebleven en bevat onder meer de volgende beschermenswaardige onderdelen: het trappenhuis met boogvormige, gestucte gangaanzet; de centrale gang met zwarte hardstenen gangvloer en ingelegde witmarmeren tegels; de plavuizenvloer, de muurkasten en de houten haardlijst van de keuken; de kamers-en-suite met schuifdeuren, elk voorzien van 12-ruits roedeverdeling en geslepen glas; de paneeldeuren in lijsten; enkele stucrozetten en kooflijsten; de marmeren haardlijsten van de woon- en slaapvertrekken; de houten vloeren in de woon- en slaapvertrekken; het roosvenster met glas-in-lood ter hoogte van het tussenplateau van het trappenhuis.

Waardering

De pastorie van de Remigiusparochie te Schimmert is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het pand, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De pastorie is vanwege de situering aan de oostzijde van de Remigiuskerk verbonden met de ontwikkeling van het dorp en van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp. De pastorie beschikt over een hoge mate van gaafheid van zowel ex- als interieur en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Bovendien is het pand in een regionaal kader architectuurhistorisch redelijk zeldzaam.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie Remigiuskerk
location_on Monumenten Kaart rond Schimmert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!