Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Klooster in traditionele bouwstijl in Hulsberg

Schoolstraat 5
6336 AN, Hulsberg (Gemeente Nuth)
Limburg
Bouwjaar: 1923
Architect: Ir. W.A. Molengraaff
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507194
Type: Kerk

Omschrijving van Klooster in traditionele bouwstijl

Inleiding

KLOOSTER in traditionele bouwstijl, 1923, een ontwerp van architect Ir. W.A. Molengraaff (pater Everardus van het klooster Damianeum te Simpelveld). Het klooster werd gebouwd in opdracht van de Missiezusters van de Oblaten van O.L.V. Assumptie. Omstreeks 1974 werd tegen de achtergevel een liftschacht gebouwd. De in de kloostertuin gebouwde kleine Lourdesgrot is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het vrijstaand klooster heeft een H-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door zadeldaken met Tuiles du Nord.

Gootklossen. Vijf dakkapellen.

De toegepaste bouwmaterialen zijn baksteen (achtergevel) en Kunrader steen (voor- en zijgevels). Spitsboogvormige vensters met bovenlichten; spitsboogvormige glas-in-lood kapelvensters; rechthoekige houten deuren met spitsboogvormige bovenlichten.

Het vrijstaande gebouw heeft een frontgevel met symmetrische indeling.

Rechter en linker deel van de frontgevel vooruitspringend en uitlopend in trapgevels, bekroond met kruisen. Trappen gedekt met natuursteen. In de oksel van vooruitspringende linker geveldeel en overige frontgevel een toren met kegelvormig bitumen dak. Gevels met baksteendecoraties. De entree in het middendeel van de frontgevel bestaat uit een klein portaal met zadeldak en spitsboogvormige toegang. In dit portaal een tegelvloer met tegels waarin blad- en stermotieven.

Van de achtergevel is enkel het kapelgedeelte met natuursteen bekleed.

Aan het middendeel van de achtergevel een uitbouw in baksteen van twee-en-een-halve bouwlaag met plat dak en kantelen.

Ommuring in Kunrader steen met kleine kunststeen kolommen.

In het INTERIEUR is van belang de kloosterkapel met een sobere inrichting: pilasters met rozetversiering; authentieke houten koorbanken; neo-gotisch houten altaar; glas in lood vensters uit 1952 en 1953 van Atelier Louis Van der Essen en Zoon te Roermond; houten biechtstoel.

Waardering

Het klooster is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het object bezit architectuurhistorische waarden vanwege de bouwstijl, het streekgebonden materiaalgebruik, de ornamentiek en de esthetische kwaliteit van het ontwerp. Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering op een enigszins verhoogd perceel aan de Schoolstraat en is daarmee van betekenis voor het aanzien van Hulsberg. Het klooster is van belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en enkele interieuronderdelen en beschikt in regionaal perspectief over architectuurhistorische zeldzaamheidswaarden.

Tags: kerkelijke gebouwen,klooster,klooster, kloosteronderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Klooster in traditionele bouwstijl
location_on Monumenten Kaart rond Hulsberg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt