Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gebouw in Enkhuizen

Bierkade 4
1601 KR, Enkhuizen (Gemeente Enkhuizen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 19970820
Rijksmonument ID: 507057
Type: Gebouw

Omschrijving van gebouw

Omschrijving

Omstreeks 1900 gebouwde LOODS, deel uitmakend van het loodsencomplex en gelegen aan de Bierkade met de voorgevel gericht op het oosten. Het pand bestaat uit twee parallel aan elkaar gesitueerde blokken. Het gaat hierbij om een oostelijk blok en een westelijk blok, waarvan de lange zijden parallel aan de Bierkade en de Zilverstraat liggen. Hiertussen bevindt zich een binnenplaats. Deze binnenplaats is ontstaan, doordat de uiteinden van de bouwblokken grenzen aan twee andere loodsen van het complex, namelijk Bierkade 3 en Bierkade 5. Het oostelijk blok is voorzien van een mansardekap met zwarte Friese kruispannen op het onderste dakschild en een zinken dakbedekking op het bovenste dakschild. Het westelijk bouwblok heeft een schilddak met zwarte Hollandse pannen. Bij beide daken ligt de nok parallel aan de straat.

De voorgevel (O) van het pand, gelegen aan de Bierkade, is, op een gemetselde plint, gebouwd als het verlengde van de gevels van Bierkade 2 en 3, met dezelfde baksteen, gele spekbanden en geprofileerde houten daklijst. Uiterst links bevindt zich in de gevel een enkele openslaande houten deur met tweeruits bovenlicht, voorzien van een gemetselde segmentboog met metselmozaïek. Rechts hiervan is een doorgang gemaakt naar de binnenplaats. Recht boven de doorgang is in het dak een dakkapel geconstrueerd met een vierruits openslaand raam en een segmentvormig fronton.

Rechts naast de doorgang bevinden zich drie vensters met een zesruits openslaand raam. De vensters worden bovenlangs afgesloten door een ingemetselde segmentboog met gemetselde mozaïken. Deze vensters worden gevolgd door een ingangspartij, waarna er drie vensters volgen die identiek zijn aan de vensters links van de ingangspartij. Boven het eerste venster naast de ingangspartij is wederom een dakkapel aangebracht. Tenslotte eindigt de gevel uiterst rechts met een enkele deur, identiek aan de deur uiterst links in de gevel.

De voorgevel (O) is voorzien van tien muurankers.

De achtergevel (W) is opgetrokken in een iets paarsere kleur baksteen dan de voorgevel (O) en is eveneens gebouwd op een gemetselde plint. De gevel wordt bovenlangs afgesloten door een geprofileerde houten daklijst. In de gevel bevinden zich in totaal acht ronde vensters met een twaalfruits gietijzeren roedenverdeling en voorzetroosters. In de gevel zijn zesentwintig muurankers aangebracht onder de daklijst en vier muurankers boven de plint.

De binnenplaats vormt een oudere kern in het geheel, te herkennen aan de soort baksteen en een aantal muurankers.

Waardering

De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een industrieel pand uit omstreeks 1900. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex.

Tags: gebouwen, woonhuizen,loods,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar gebouw
location_on Monumenten Kaart rond Enkhuizen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt