Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Zes arbeiderswoningen in een asymmetrische straatwand in Maastricht

Bosscherweg 201
6219 AA, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1935-1936
Architect: A.J.N. Boosten
Publicatie: 19970211
Rijksmonument ID: 506847
Type: Woonhuis

Omschrijving van Zes arbeiderswoningen in een asymmetrische straatwand

Inleiding

ZES ARBEIDERSWONINGEN in een asymmetrische straatwand, 1935-1936, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. Gebouwd in zakelijk expressionistische stijl naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten te Maastricht, in opdracht van de Bouwvereniging St.Servatius.

Gewapend betonconstructies van ingenieursbureau Henri Huydts te Maastricht, gebouwd door aannemer J. Laeven te Heerlen, onder toezicht van bouwmeester H. Reck.

De woningen werden in 1982 gerenoveerd en van een nieuwe achtergevelaanbouw en/of een nieuwe berging voorzien. Deze aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving


Noordoostelijk in het complex Boschpoort gesitueerde reeks van zes arbeiderswoningen (typen O,N,N,N,N,O1) in een asymmetrische straatwand. De N-typen hebben L-vormige plattegronden vanwege de keukenuitbouw van een laag onder plat aan de achtergevel en zijn tweegewijs gespiegeld. Het O- en O1-type hebben een rechthoekige plattegrond. De straatwand als geheel ligt in lengterichting ten opzichte van het Voedingskanaal. Alle woningtypen beschikken over twee bouwlagen met gedeeltelijke souterrain- en zolderverdiepingen.

Het hoekpand van het type O2 heeft een asymmetrische zadeldak in dwarsrichting, op de lange dakzijde voorzien van een dakkapel.

De overige woningen van de typen N en O zijn gedekt met zadeldaken in lengterichting en hebben korte nokschoorstenen.

Alle daken zijn voorzien van betonpannen en luifelgoten.

Bovendien is de noklijn van de panden 7,9 en 11 verhoogd ten opzichte van de noklijn van de panden 1,3 en 5.

De woningen hebben een trasraam, donker getinte bakstenen gevels in kettingverband. Betonnen venster- en deurlateien. Rollagen in de eerste bouwlaag. De overstekken van de hoekpanden steunen op betonconsoles.

Rechthoekige houten deuren met vierruits glaspaneel. Hoog onder de luifelgoot ingezette rechthoekige houten vensterkozijnen met verticale kozijngeleding. Op de begane grond identieke kozijnen waarvan de verticale geleding verwijderd is vanwege aluminium ventilatieschuiven. Koperen onderdorpels. Rechthoekige, enigszins uitstulpende en verticaal gelede deurzijlichten.

Rechthoekige, ongelede houten zijgevelvensters. Rechthoekige houten vensters met dubbele verticale geleding in de achtergevels. De rechthoekige, dubbele houten terrasdeuren met vierruits roedeverdeling en tweeruits bovenlicht zijn aan het oog onttroken vanwege de nieuwe aangebouwde keukenruimten ofwel vervangen door nieuwe terrasdeuren zonder kleine roedeverdeling.

Waardering

Het blok met zes arbeiderswoningen is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Boosten en de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp.

Het blok is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de wijk Boschpoort en van betekenis voor het aanzien van de wijk. Het woningblok beschikt over een redelijke architectonische gaafheid en is van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Ook is er sprake van een redelijke regionale zeldzaamheid.

Bovendien is het blok van belang als functioneel onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Zes arbeiderswoningen in een asymmetris…
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!