Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Patisserie Royale. in Maastricht

-
Wycker Brugstraat 13
6221 EA, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1928
Architect: Alphons Boosten
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506737
Type: Woonhuis

Omschrijving van Patisserie Royale.

Inleiding

Met elementen van functionalisme in 1928, naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten, in opdracht van de Coöperatieve Bouwvereniging "Ons Belang" gebouwde WINKELWONING. De winkelwoning bevindt zich in de gesloten wand van de Wijcker Brugstraat.

Omschrijving

De winkelwoning (een winkel met twee bovenwoningen) heeft een rechthoekige plattegrond, telt vier bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met muldenpannen. De voorgevel is bekleed met platen kunststeen.Rechthoekige houten deuren en vensters. Houten winkelvensters en glas-in-lood bovenlichten.

In de eerste bouwlaag de authentieke winkelpui met breed glas-in-lood bovenlicht. Over middendeel frontgevel vanaf de tweede bouwlaag tot aan de dakrand een doorlopende erker met plat dak. Erker geflankeerd door twee kunststeen pilasters.

Waardering

Het winkelwoonhuis bezit architectuurhistorische waarden als specimen van het oeuvre van de architect A.J.N. Boosten, vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het toegepaste bouwmateriaal. Het pand is als onderdeel van de Wijcker Percee een belangrijk onderdeel van het beschermde stadsgezicht, is vanwege deze situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en is vanbijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid en is van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is in regionaal perspectief gezien sprake van een hoge mate van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Patisserie Royale.
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!