Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Eclectisch herenhuis. in Maastricht

Wilhelminasingel 69
6221 BG, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1907
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506729
Type: Woonhuis

Omschrijving van Eclectisch herenhuis.

Inleiding

Eclectisch HERENHUIS, 1907, in de gesloten oostwand van de Wilhelminasingel.

Omschrijving

Herenhuis op L-vormige plattegrond. Hoofdvolume met souterrain, drie bouwlagen en zolderverdieping, gedekt door een mansardedak. Leien in Maasdekking op het dakschild, muldenpannen op de overige dakvlakken.

Bakgoten op stucconsoles. Twee dakkapellen met verticaal ingedeelde rechthoekige houten vensters, horizontale roedeverdeling en houten fronton. Aanbouw van twee lagen onder plat dwars op de achtergevel.

Vrijwel symmetrische ingedeelde voorgevel met een drietal travee├źn. In de eerste bouwlaag - waarin een hardstenen plint met kaderornamenten en dorpellijstconsoles, alsmede rustica stucwerk - een rechthoekige houten paneeldeur met afgerond glas-in-lood bovenlicht en twee rechthoekige houten vensters met afgerond bovenlicht. Sluitstenen in sierlijk stucwerk.

De optrek is vanaf de tweede laag uitgevoerd in lichtgetinte baksteen, gemetseld in koppen verband en voorzien van gepleisterde speklagen. Centraal in de tweede bouwlaag een houten erker op consoles, aan weerszijden geflankeerd door afgeronde balkons met smeedijzeren balustrade. De erker heeft afgeronde glas-in-lood bovenlichten. Aan weerszijden houten T-vensters met afgerond bovenlicht en gestucte sluitstenen.

In de derde laag centraal geplaatste dubbele houten balkondeur met afgerond bovenlicht, waarvoor een smeedijzeren balkonbalustrade, die de erker lijkt te bekronen. Aan weerszijden houten T-vensters met afgeronde bovenlichten en balusters onder de dorpellijst. Gestucte venster- en deurlijsten. Gestucte kroonlijst met guirlandes tussen de bakgootconsoles.

Waardering

De architectuurhistorische waarden van het herenhuis aan de Wilhelminasingel 69 worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Het pand is een belangrijk onderdeel van de oostelijke stadsuitbreiding tussen voormalige vesting en het spoorwegstation, is vanwege deze situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

Het pand is van belang vanwege de architectonische gaafheid, ook in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien kan men in regionaal perspectief spreken van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Eclectisch herenhuis.
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!