Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Lourdesgrot St.Pieter in Maastricht

Ursulinenweg 3
6212 NC, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506692
Type: Kerk

Omschrijving van Lourdesgrot St.Pieter

Inleiding Oudst bekende LOURDESGROT in Nederland, met bidkapel, 1880. Gebouwd in opdracht van de familie Claerenboets en gesitueerd in de voortuin vanhun toenmalige woonhuis, de Villa Maaszicht.

Omschrijving

Lourdesgrot met bidkapel, gebouwd aan de binnenzijde van de gepleisterde mergelmuur van de Villa Maaszicht. De kapel is toegankelijk via een rondboogvormige ijzeren deur in deze muur. De kapel heeft een bouwlaag onder plat dak, is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband en voorzien van lisenen en muizetanddecoraties. Spitboogvensters met gekleurd glas. Buitennis. Het interieur van de kapel is gepleisterd en voorzien van imitatievoegen en Florentijnse bogen. Via een dubbel smeedijzeren hekwerk is de Lourdesgrot bereikbaar, opgetrokken in uit de naburige mergelgroeve gedolven vuursteenkeien. De tuinmuur is tussen de Lourdesgrot en de bidkapel bedekt met witmarmeren ex voto-plaquettes.

Waardering

De Lourdesgrot met bidkapel is van zeer grote cultuurhistorische waarde, als specimen van een geestelijke en typologische ontwikkeling en vanwege het pionierskarakter van de grot. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het gebruik van streekgebonden bouwmateriaal. Grot en kapel zijn in hoge mate gaaf en beschikken bovendien over een zeer grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Tags: kerkelijke gebouwen,bidkapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Lourdesgrot St.Pieter
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!