Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Eclectische, vrijstaande villa, gebouwd in opdracht van M. en E. Regout. in Maastricht

Sint Lambertuslaan 8
6212 AT, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506659
Type: Woonhuis

Omschrijving van Eclectische, vrijstaande villa, gebouwd in opdracht van M. en E. Regout.

Inleiding

Eclectische, vrijstaande VILLA in het Maastrichtse villapark, ca. 1895. Gebouwd in opdracht van M. en E. Regout. Het betreft een van de vier villa's in de radialen van het inmiddels verdwenen centrale plein met fontein. Uitbreiding met een waskeuken, 1898; een bergplaats, 1899; een ijzeren hekwerk, 1902; serre met balkon en kelderingang aan de achtergevel, 1930. De bijgebouwde garage is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Grote vrijstaande villa met souterrain, twee bouwlagen en zolderverdieping op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond.

Uitbouw van twee lagen aan de rechter zijgevel, aanbouwen van een laag onder plat aan de achtergevel. Het hoofdvolume wordt gedekt door een afgeplatte mansardekap met zinken losagnes op de dakschilden. Bakgoten. Dakkapellen met rondboog- en driehoekfrontons op het voordakvlak, oeil-de-boeuf dakkapellen op het rechter dakvlak, vier vernieuwde kapellen op het achterdakvlak, twee op het linker dakvlak. Bakgoten op hoekconsoles.

Geprofileerde hardstenen plint met souterrainvensters en vensterdorpels. Rode baksteen, gemetseld in kruisverband.Gestucte lisenen met diamantkoppen, gestucte speklagen, gestucte vensterlijsten met sluitstenen in de vorm van een diamantkop, frontons en architraaflijsten. Gestucte gevellijst tussen de eerste en tweede bouwlaag. Hardstenen venstertraceringen.

Keramische tegels in de gestucte kroonlijst.

Symmetrische voorgevel met vijf vensterassen, waarvan de middelste enigszins risaleert. In deze middenrisaliet bevindt zich de entreepartij met enkelvoudige, rechthoekige houten paneeldeur onder een luifel van smeedijzer en glas, rustend op geornamenteerde consoles. In de tweede laag een rechthoekig houten T-venster. Het middenrisaliet loopt uit in een dakkapel met fronton en klauwstukken. In de overige vensterassen rechthoekige houten T-vensters, in de eerste bouwlaag voorzien van glas-in-lood bovenlichten.

De rechter zijgevel, inclusief uitbouw, is onregelmatig ingedeeld en telt drie vensterassen. In de eerste bouwlaag van de eerste as een rondboogvormig houten venster met bovenlicht in een gestucte lijst met fronton. In de middenas een rechthoekige houten deur met glas-in-lood bovenlicht; een rechthoekig, ongeleed houten venster met glas-in-lood; een rechthoekig, verticaal geleed houten venster. De middenas wordt bekroond door een recent dakvenster. In de uitbouw een rechthoekig houten zijgevelvenster met hardstenen traceringen, waarboven een rechthoekig houten T-venster.

De achtergevel is onregelmatig ingedeeld met behulp van stuclisenen. Boven de aangebouwde waskeuken, met stucwerk in imitatie-rustica, en de nog verder risalerende aangebouwde serre een dakterras met eenvoudige balustrade. Dit terras is bereikbaar via twee segmentboogvormige, dubbele houten terrasdeuren met verticaal ingedeeld bovenlicht, waartussen een rechthoekige houten deur met bovenlicht. De waskeuken heeft een segmentboogvormig houten T-venster, de serre grote rechthoekige houten vensterkozijnen met glas-in-lood bovenlicht.

De linker zijgevel telt twee vensterassen en is onregelmatig ingedeeld. In de eerste laag twee rondboogvormige houten vensters met glas-in-lood bovenlicht, in de tweede laag een segmentboogvormig dubbel houten kruiskozijn.

Het perceel wordt omgeven door een eenvoudig geornamenteerd smeedijzeren hekwerk.

De indeling van het INTERIEUR is grotendeels gewijzigd en bevat nog enkele waardevolle onderdelen, waaronder de stucrozetten en -lijsten in de plafonds, de gangbogen met zuilmotieven, het trappenhuis, de paneeldeuren in lijsten.

Waardering

De villa aan de St.Lambertuslaan 8 is van cultuurhistorische belang als uitdrukking van een maatschappelijke ontwikkeling (de vestiging van de gegoede burgerij buiten de oude binnenstad) en als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

Uit architectuurhistorisch oogpunt is het pand van belang vanwege de bouwstijl, vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de ornamentiek.

De villa heeft zeer grote ensemblewaarden: als essentieel onderdeel van het Maastrichtse villapark, dat om cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedebouwkundige redenen van nationaal belang is; de villa is vanwege de situering ten zeerste verbonden met de uitbreiding van de stad; de villa is van zeer grote belang voor het aanzien van de stad en heeft een sterke historisch-ruimtelijke relatie met de groenvoorzieningen, wateren en wegaanleg van het villapark.

De villa is van belang vanwege de architectonische gaafheid en van zeer grote importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Bovendien beschikt het pand over een redelijke architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Eclectische, vrijstaande villa, gebouwd…
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!