Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Directeurswoning, in eclectische stijl met overwegende invloeden van Jugendstil. in Maastricht

Bosscherweg 185
6219 AA, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1907
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506628
Type: Woonhuis

Omschrijving van Directeurswoning, in eclectische stijl met overwegende invloeden van Jugendstil.

Inleiding

DIRECTEURSWONING, 1907, in eclectische stijl met overwegende invloeden van Jugendstil, halfvrijstaand in de lineaire bebouwing van de Bosscherweg. Het huis werd gebouwd in opdracht van directeur De Vries van de inmiddels afgebroken naburige leerlooierij.

Omschrijving

Halfvrijstaande directeurswoning met souterrain, twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekige plattegrond in dwarsrichting.

De woning wordt grotendeels gedekt door een mansardedak met shingles; het voorgevelrisaliet loopt uit in een torenachtige kap. Smeedijzeren nokversiering met vaantje en datering "Anno 1907". Dakkapellen met klauwstukken. Oeuil de boeuf-dakkapel. Twee dakkapellen op het zijdakvlak. Bakgoten op consoles. De achterbouw is voorzien van een plat dak met terras en balustrade.

Asymmetrisch ingedeelde voorgevel, gedomineerd door breed risaliet met erker. Geprofileerde breukstenen plint met hardstenen lijst en kelderluik. De rode bakstenen optrek van de voorgevel is voorzien van natuurstenen speklagen met diamantkoppen, strekken boven vensters en deur, aanzetstenen, sluitstenen met mascarons, een gestileerde hardstenen deurlatei, geornamenteerde hardstenen raamdorpels en een kroonlijst. De aanzienlijke vijfkante erker met balkon is voorzien van geel siermetselwerk in blokverband, plus een balkon met gestileerde smeedijzeren balustrade. Rechthoekige houten paneeldeur met accolade-geleding in het glas-in-lood bovenlicht. Rechthoekige houten zijvensters in de erker met accolade-geleding in de glas-in-lood bovenlichten. Rondboogvormige houten vensters, rondboogvormige dubbele houten balkondeur en erkervenster met boogvormige geleding. In dit erkervensters zijn de glas-in-lood bovenlichten deels vervangen door een houten beschot.

Zij- en achtergevel zijn geheel opgetrokken in grauwbruine baksteen. De zijgevel is onregelmatig ingedeeld. Segmentboogvormige T-vensters, hardstenen dorpels. Twee vensterassen in het woongedeelte, één as in het trappenhuis, één as in de achterbouw onder plat. Vensterstrekken. De achtergevel telt twee vensterassen met segmentboogvormige houten T-vensters in de tweede laag, een segmentboogvormig dubbel houten kruiskozijn plus een segmentboogvormige dubbele houten achterdeur met zesruitsbovenlicht in de eerste laag. Deze deur is bereikbaar via een trappartij met smeedijzeren balustrade. In de deels blootgelegde en gecementeerde souterrainverdieping is een segmentboogvormige dubbele houten deur geplaatst.

Rond de voortuin staat een smeedijzeren hekwerk op een gecementeerd basement met ezelsrug, plus een dubbel smeedijzeren hekwerk tussen twee bakstenen hekpilaren met natuurstenen speklagen en vaasbekroning. De achtertuin wordt omgeven door een bakstenen muur, de toegang tot de achtertuin is afgesloten door een recente muur met poort.

In het zeer gave INTERIEUR is de indeling volledig intact gebleven en bevinden zich onder meer de volgende waardevolle onderdelen: schuifdeuren tussen de woonvertrekken op de begane grond, onder andere met geëtste glaspanelen; paneeldeuren in lijsten; diverse marmeren haardlijsten; plafonds met deels houten lijsten en gestucte ornamenten; plankenvloeren; veelkleurige, geornamenteerde tegelvloer in de gang; gangbogen met teerlingkapitelen, voorzien van bloemmotieven; dubbele gangdeuren met Jugendstiltraceringen en geornamenteerde kozijnstijlen, ingevuld met rood-groen-wit glas-in-lood; kersehouten trappehuis met bewerkte balusters; keuken met blauwwitte tegellambrizering en schouwbetegeling.

Waardering

De halfvrijstaande directeurswoning is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl van het pand, de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Het pand is een belangrijk onderdeel van de wijk Boschpoort, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van stad en wijk en van bijzonder belang voor het aanzien van de wijk.

Het pand beschikt zowel qua exterieur als interieur over een grote mate van architectonische gaafheid en is van belang voor de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving.

De architectonische en functionele zeldzaamheid is redelijk te noemen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Directeurswoning, in eclectische stijl …
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!