Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Eiffel in Maastricht

Boschstraat 24
6211 AX, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1930-1940
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506626
Bekijk wikipedia

Omschrijving van De Eiffel

Inleiding

WERKPLAATS in utilitaire hoogbouw van de sanitairfabriek NV Koninklijke Sphinx, 1930-1940, dominant gesitueerd aan Boschstraat en Bassin. Het fabrieksgebouw is in drie stadia tot stand gekomen (1930, 1932 en 1940) en daarbij steeds in noordelijke richting uitgebreid. Aannemer Van den Hof te Maastricht was verantwoordelijk voor de realisatie van het geheel. De omringende aan- en uitbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving


De werkplaats heeft een souterrain en acht verdiepingen op een rechthoekige plattegrond. Het geheel bevindt zich in lengterichting ten opzichte van de Boschstraat en wordt gedekt door een plat dak met een drietal opbouwen. In de grote middenopbouw bevindt zich een waterreservoir, in de twee kleinere opbouwen liftschachten.

Het zuidelijke en middenvolume hebben een skeletconstructie van gewapend beton (inclusief vloerplaten, paddestoelkolommen en betonbalken), het noordelijke volume een staalconstructie. De buitengevelvelden zijn ingevuld met cementsteen. Het geheel is witgesausd. De voor- en achtergevel zijn sterk horizontaal georienteerd door de achtendertig vensterassen. De zijgevels aan de noordzijde tellen elk drie vensterassen en zijn om die reden sterk verticaal geaccentueerd. Rechthoekige stalen vensterkozijnen met vijftien- en vierentachtigruits roedeverdeling, rechthoekige stalen deuren.

In het interieur zijn met name de paddestoelkolommen van belang.


Waardering

De werkplaats in hoogbouw van de NV Koninklijke Sphinx is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, technische en typologische ontwikkeling met een innovatieve waarde. Het gebouw is uit bouwtechnisch oogpunt, vanwege het materiaalgebruik en de constructieve relatie tussen exterieur en interieur van architectuurhistorisch belang.

Daarnaast is er sprake van ensemble-waarden vanwege de situering, vanwege het belang voor het aanzien van de stad en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de binnenhaven c.q. de omringende industriƫle bebouwing. De fabriek beschikt over een aanzienlijke mate van architectonische gaafheid en is van waarde in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Het pand heeft bovendien een grote bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,aardewerkfabriek,industrie,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Eiffel
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!