Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument Jezuïeten in Maastricht

Grafmonument Jezuïeten
Tongerseweg 294
6215 AC, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1850-1875
Architect: H. Pierey
Publicatie: 19970211
Rijksmonument ID: 506572

Omschrijving van Grafmonument Jezuïeten

Inleiding

Eclectisch GRAFMONUMENT van de Paters Jezuïeten, XIXc, vervaardigd door H. Pierey. Gesitueerd op de begraafplaats aan de Tongerseweg, tegen de ommuring van de Joodse begraafplaats. Het grafmonument vormt als zodanig de beëindiging van de zichtas vanaf het poortgebouw.

Omschrijving

Het grafmonument van de Paters Jezuïeten bestaat uit een zeer rijk geornamenteerde hardstenen triomfboog met een dubbel smeedijzeren hekwerk, dat toegang geeft tot de grafkrypte. De triomfboog wordt geflankeerd door gotische pinakels en is voorzien van een getrapte, rijk geornamenteerde zuilenboog. Rondboogfriezen in architraaf met 11 symbolische afbeeldingen. Het fronton boven de boog is voorzien van het opschrift "Domine dona eis requiem eternam".

De krypte wordt omgeven door een rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk. Tegen de bakstenen achterwand een gedenkplaat met de overledenen van de Sociëteit van Jezus, bekroond met een beeld van Christus aan het kruis.

Waardering

Het grafmonument van de Paters Jezuïeten is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling.

De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de esthetische kwaliteiten, de ornamentiek en het materiaalgebruik. Het grafmonument van de Jezuïeten is een zeer belangrijk onderdeel van de begraafplaats aan de Tongerseweg en heeft als zodanig een historisch-ruimtelijke relatie met de aanleg van de begraafplaats. Het grafmonument is in hoge mate gaaf en beschikt over een zeer hoge mate van typologische zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,graf,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument Jezuïeten
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt