Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schoorsteen Canoy-Herfkens in Tegelen

Fabrieksschoorsteen
star star star star (1)
Venloseweg 65
5931 GS, Tegelen (Gemeente Venlo)
Limburg
Bouwjaar: 1895, 1946 (nieuwe schacht)
Publicatie: 20060925
Rijksmonument ID: 506265
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Schoorsteen Canoy-Herfkens

Omschrijving

Ronde fabrieksschoorsteen met een uit 1895 daterende plusminus elf meter hoge ronde voet met onderste deel van de schacht; na oorlogsschade is dit in 1946 voorzien van een nieuwe schacht met daarin de naam Canoy Herfkens.

Het bedrijf Canoy Herfkens vormde een van de oudste steenfabrieken in Nederland met een jarenlange marktpositie op het gebied van de bouw van fabrieksschoorstenen; het bedrijf bouwde schoorstenen ondermeer voor de Hoogovens, Philips Gloeilampenfabrieken, Wilton Feijenoord, Van Gelderpapierfabrieken en Heineken Brouwerijen. De schoorsteen heeft een ronde voet op een basement die aan de bovenzijde is begrensd door een overkragende sierring van geprofileerde steen; de schacht is voorzien van klimijzers; het onderste deel van de schacht boven de ronde voet kent siermetselwerk in helrode baksteen van twee randen waarin kepermotieven zijn verwerkt, en tussen de randen op de punt staande ruiten, waarin nog een kleiner vierkant ornament; boven de tweede rand slingert een aantal spiraalbanden, eveneens in helrode steen omhoog, tot aan de overkragende ring van geprofileerde baksteen, die tevens de begrenzing vormt met het jongere deel van de schacht.

Waardering

De in 1895 gebouwde en na 1946 weer gecompleteerde fabrieksschoorsteen is een evident rijksmonument van jongere bouwkunst, met name vanwege de uit 1895 daterende voet met onderste deel van de schacht, die van grote cultuurhistorische waarde is, omdat dit gedeelte karakteristiek is voor de steenfabricage en vanuit typologisch oogpunt exemplarisch voor de door het bedrijf vervaardigde fabrieksschoorstenen. Het gaat om een van de oudste - gebouwd met speciaal hiervoor ontwikkelde radiaalstenen - schoorstenen van Nederland, die voorts als enig restant van de voormalige steenfabriek herinnert aan de bedrijvigheid die hier plaatsvond.

Tags: gebouwen, woonhuizen,steenfabriek,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schoorsteen Canoy-Herfkens
location_on Monumenten Kaart rond Tegelen

Recensies (1)
    Schoorsteen Canoy-Herfkens
    Venloseweg 65, Tegelen, Limburg, NL
  • star star star star
    1
    Ik vond in 2004 een steen met opschrift van de fabriek uit Venlo. Deze was vml. uit de schoorsteen afkomstig. De Pannenfabriek is in de vorige eeuw gesloopt
In de buurt