Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bouwblok van 100 etagewoningen, blok B voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Willaertstraat 1
1075 LD, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1922
Architect: J.C. van Epen
Publicatie: 19961101
Rijksmonument ID: 505031
Type: Woonhuis

Omschrijving van Bouwblok van 100 etagewoningen, blok B voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Omschrijving

Op een onregelmatig, geknikt kavel in opdracht van de AWV, opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met gemeenschappelijke binnentuin, begrensd door Bertelmanstraat, Bertelmanplein, Bernard Kochstraat, Amstelveenseweg en Willaertstraat, bestaande uit vijf bouwlagen onder platte daken met soms boven de gemeenschappelijke trapportalen een met rode pannen gedekt schuin dakvlak. De gemeenschappelijke binnentuin is bereikbaar via een aan de Willaertstraat gelegen rondboogvormige poort, aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren hek. De beganegrond is uitgevoerd in een donkerder kleur steen.

Alle gevelwanden zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar geplaatste driezijdige erkers en steunberen. Herhaaldelijk zijn tussen de erkers vanaf de eerste verdieping omhooglopende, boven het dak uitstekende en soms overhoeks geplaatste steunberen in de gevel opgenomen.

Aan de Amstelveenseweg en Bertelmanplein zijn sommige entrees voorzien van een luifel. Boven elke ingang een puntvormig naar buiten gebouwd raampje. Alle vensters, sommige met smalle zijlichten, zijn regelmatig en harmonieus in de gevel geplaatst. De gevel is verder verlevendigd door de toepassing van decoratief metselwerk. Boven de trapportalen decoratief uitgevoerde hijsbalken.

Waardering

Bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW-begrenzing van plan Zuid II van Berlage.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bouwblok van 100 etagewoningen, blok B …
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!