Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2 in Amsterdam

Bertelmanstraat 1
1075 LT, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1925-1926
Architect: J.C. van Epen
Publicatie: 19961101
Rijksmonument ID: 504924
Type: Woonhuis

Omschrijving van Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2

Omschrijving

Op een rechthoekige grondvorm in opdracht van Rochdale opgetrokken gesloten bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN, begrensd door Bertelmanplein, Bertelmanstraat, Des Presstraat, Pieter Lastmankade en Bernard Kochstraat, bestaande uit drie bouwlagen onder zadeldaken met rode pannen met op regelmatige afstand van elkaar geplaatste gemetselde schoorstenen. Op de hoek van Bertelmanstraat en Des Presstraat een over alle verdiepingen omhooglopende driehoekige erker. De andere drie hoeken zijn voorzien van een steunbeer. Tevens een brede erker met steunberen in de gevels aan de Bernard Kochstraat en de Bertelmanstraat. Op de plekken waar deze erkers zijn geplaatst is het daarboven gelegen gevelvlak hoger opgemetseld. De beganegrond is in een donkerder kleur steen gemetseld. Enkele entrees aan de korte zijden van het bouwblok liggen in een rondboogvormige portiek.

Sommige vensters, welke alle regelmatig in de gevels zijn geplaatst, zijn voorzien van door roeden laddervormig onderverdeelde zijlichten. In oorsprong waren alle vensters voorzien van een houten roedenverdeling. De entrees bevatten houten beglaasde deuren met hardstenen stoep.

Waardering

Bouwblok met etagewoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW begrenzing van het plan Zuid II van Berlage.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd …
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!