Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Waterstaatskerk in Velp

Kerkstraat 32
6883 HT, Velp (Gemeente Rheden)
Gelderland
Bouwjaar: 1839-1841
Architect: Evert Jenni
Publicatie: 19970121
Rijksmonument ID: 504520
Type: Kerk

Omschrijving van Waterstaatskerk

Inleiding

De kerk met T-vormige plattegrond ligt circa zeven meter achter de rooilijn van de Kerkstraat op een door groen omzoomd pleintje.

Omschrijving

Neo- classicistische Waterstaatskerk naar ontwerp van de architect Evert Jenni gebouwd tussen 1839 en 1841. Gevels in schoon metselwerk voorzien van doorlopende gepleisterde plint, ten dele van hardsteen met hardstenen stoepen voor de ingangen. De gevels zijn in- en uitwendig geleed door gepleisterde zuilen (op de hoeken) en pilasters: buiten met kapitelen in toscaanse orde, binnen versierd met acanthusbladeren. De gevels worden afgesloten door een klassiek hoofdgestel met verspringende, geprofileerde kroonlijsten waarin de goten zijn opgenomen. Vensters met zowel rond- als spitsbogen en oculi, alle voorzien van traceringen in gietijzer. Voegwerk met uitzondering van opzetstuk voorgevel en achtergevel origineel, dakbedekking vernieuwd.

Voorgevel met driehoekig, houten fronton en daarboven een bakstenen opzetstuk in de vorm van een klokgevel met risalerend middendeel waarin een rond venster, ter zijde met ballen versierde hoekpinakels en boven bekronend smeedwerk met windvaan in de vorm van een vergulde engel met bazuin. Hoofdingang met viervoudige paneeldeuren en kalf met bladsnijwerk; dubbele paneeldeur in de tegenoverliggende westelijke gevel met bakstenen bekroning in de vorm van het mansardedak met pinakels waarop ballen. Zijportalen met frontons en hardstenen stoepen tegen de twee blinde kopgevels met pilasters.

Gestuct tongewelf met de doorsnede van een spiegelboog en rozetten op lijst. Uit Utrecht afkomstig eenklaviers orgel uit 1772 door H.H. Hess op tribune uit 1878 en 18de-of 19de-eeuwse kansel uit Winterswijk daaronder, drie memorieborden met namen van predikanten, geelkoperen kroonluchters; gemoderniseerde vloer en banken.

Waardering

Goed bewaard voorbeeld van een hervormde Waterstaatskerk met grotendeels gaaf exterieur en ten dele gemoderniseerd interieur waarin orgel en kansel van elders ondergebracht zijn. Stedebouwkundig van belang wegens terugliggende positie ten opzichte van straat met gave bebouwing uit de tijd direkt nadat de kerk tot stand kwam.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Waterstaatskerk
location_on Monumenten Kaart rond Velp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!