Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hofje Onder den Toren in Middelburg

Nieuwe Kerkgang 1
4331 BE, Middelburg (Gemeente Middelburg)
Zeeland
Publicatie: 19960410
Rijksmonument ID: 499661
Type: Gebouw

Omschrijving van Hofje Onder den Toren

Inleiding.

Hofje Onder den Toren, in 1942-'43 gebouwd naar ontwerp van de architect F.A. Eschauzier in de stijl van de Delftse School. Het werd geexploiteerd door de woningstichting "Volksbelang". Het idee voor dit hofje was van P. Verhagen en het kwam tot stand in het kader van de Wederopbouw van Middelburg na de verwoestingen door het bombardement van 17 mei 1940.

Omschrijving.

Het hofje bestaat uit een min of meer rechthoekig terrein, waarvan twee zijden met een rij huisjes en twee zijden met een muur zijn afgesloten, zodat een binnenplaats met tuin is ontstaan.

Woningen in rode baksteen; begane grond en kapverdieping met verspringende zadeldaken gedekt met rode hollandse pannen.

Opvallend grote bakstenen schoorstenen. Aan de buitenzijde van het hofje houten vensters met fijne roedeverdeling op verspringende hoogten ten opzichte van elkaar geplaatst. Oorspronkelijke poort (oostzijde) dichtgezet; hierboven een gebeeldhouwd relief (vermoedelijk van beeldhouwer Ter Koolen).

Aan de hofzijde grotere, tot drielichten gekoppelde, houten kozijnen. Bakstenen uitbouwtjes met ingangen, zadeldakjes en vensters met roedeverdeling. Ommuring aan west- en zuidzijde met halflage gedeelten; doorgang in zuidzijde. In de zuidwesthoek van het terrein een twee verdiepingen hoog bakstenen theekoepeltje met zadeldak gedekt met rode hollandse pannen; bakstenen buitentrap naar verdieping; houten schuiframen met fijne roedeverdeling.

Waardering

Hofje, niet alleen van belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden, maar ook vanwege ensemblewaarden en gaafheid.

Tags: liefdadige instell.,hofje,sociale zorg, liefdadigh.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hofje Onder den Toren
location_on Monumenten Kaart rond Middelburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt