Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Gronsveld

Gronsvelder Kerkplein 4
6247 CM, Gronsveld (Gemeente Eijsden Margraten)
Limburg
Bouwjaar: 1890
Publicatie: 19960410
Rijksmonument ID: 498998
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie

Inleiding

In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1890 gebouwde PASTORIE. De pastorie is door middel van een muur aan de rechterzijgevel verbonden met de naastgelegen kapelanie die uit dezelfde bouwperiode dateert. Pastorie en kapelanie zijn gelegen aan het Kerkplein naast de reeds rijksbeschermde R.K. Sint Martinuskerk.

De aanbouw aan de rechterzijgevel is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De pastorie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met Hollandse pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en mergel.

Halfvrijstaande pastorie. Symmetrische indeling frontgevel. Rechthoekige houten vensters en deuren met segmentboogvormige bovenlichten. Eerste en tweede bouwlaag gescheiden door middel van een mergel richel. Boven de vensters en de deur decoratieve rollagen in rode baksteen en mergel. Siermetselwerk onder de dakrand. Glas-in-lood vensters en deur met glas-in-lood bovenlicht. Smeedijzeren muurankers. Deur met trap van recentere datum. In de muur aan de rechterzijgevel een segmentboogvormig houten poortje. Deze muur vormt de verbinding met de naastgelegen kapelanie.

In de rechterzijgevel en de achtergevel enkele vensteromlijstingen in hardsteen. Linkerzijgevel gecementeerd met in de eerste bouwlaag een venster van recentere datum. Aan de rechterzijgevel in de eerste bouwlaag een aanbouw van recentere datum met plat dak.

Waardering

De pastorie in combinatie met de naastgelegen kapelanie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de katholieke religie. Deze combinatie is eveneens typologisch van belang.

Ensemblewaarde ontleent de pastorie met de naastgelegen kapelanie aan de situering aan het kerkplein naast de monumentale Sint Martinuskerk en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Gronsveld. De pastorie in combinatie met de naastgelegen kapelanie is tenslotte van algemeen belang op grond van de typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Gronsveld

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!